"dan tetaplah memberi PERINGATAN, kerana sesungguhnya PERINGATAN itu
bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."-51:55

Respond Form ( I'm Independent Distributor Islam...)

Name:
Email Address:
Phone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Terengganu, Kelantan, Pahang
Sabah, Sarawak, Labuan
If I can help you to : Lose Jahiliah
Gain Ukhwah
Build Iman
Improve AlQuran
Healthy Mathurat
Feel Great With Islam
Earn extra Pahala

Click here to put a form like this on your site.

Tuesday, November 2, 2010

Study WeeK..!

Minggu study week telah dua tiga hari dah bermula. Agak tension juga rasanya, asyik nak menatap note2 jer. Takper sabar jer laa erk, bak kata cerdik pandai orang dulu2 "bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian".

Alang2 aku amik angin kat blog nie, baek aku kongsi satu kata hikmat yang mungkin boleh jadi pemangkin semangat kepada korang yang tengah study nie.


If you want to be someone
in life..

If you want to achieve
something..

If you want to win,
always listen to your heart,

And if your heart does'nt
give you any answer's..

Close your eyes and
think of your parents

And then you will cross
all the hurdles..

All you problems will vanish
victory will be yours.

Only Your....

p/s:jangan lupa call mak ayah minta restu nak exam..

Tuesday, October 26, 2010

Exam oh Exam..!


Alhamdulillah, hari nie berakhir sudah kesebukkan aku. Tadi last presentation segala assignment. Kepala pon dah rasa ringgan sket. Kalau tak memang sebuk jer memanjang dok menyiapkan dan memikirkan macam mana nak buat assignment nie. Sekarang pula masa untuk tumpukan seratus peratus untuk exam pula..

Bercerita tentang exam nie, teringat plak aku tentang ayat quran nie..:

“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?

Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.”
(Surah al-Ankabut [29]:2-3)

kalau dilihat dari segi teks arabnya, Allah taala tidak menggunakan sekadar perkataan imtihan untuk kata ujian itu.. tapi mengunakan perkataan fa-ta-na, seolah-olah ujian yang dikenakan itu sangat berat seperti orang yang difitnah. Lantaran, kata fitnah juga berakar dari fa-ta-na.

Secara realitinya, dalam kehidupan seharian kita ini. Korang rasa part mana, tang mana, hok mano yang bila dipikir-pikir balek merupakkan ujian yang amat berat bagi korang. Adakah bila korang rasa tak dapat jawab exam walaupon dah stay up gila-gila merupakan ujian terbesar yang pernah korang rasa, atau makanan juadah puasa korang lesap dek telan kucing disebabkan kecuaian korang letak kat tempat terbuka, atau korang rasa ujian final sem nie la ujian terberat yang perna korang rasa. Haa..! pikir skrang...

Oh..! teringat juga aku masa time aku PDT kat matrik dulu, ada satu lagu yang sering kitorang nyanyi.. pasal hidup kat matrik nie memang betul berat. Ye laa takut tak dapat naek PST la katakan..huhu.. apa2 pown enjoy tetap enjoy time tue..haha..

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi
Biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... kan baik baik saja

Bila ketetapan tuhan
Sudah ditetapkan
Tetaplah sudah
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah

Relakanlah saja ini
Bahwa semua yang terbaik
Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang
-DEWA-

p/s:apa2 pon ujian yang korang tempuhi, ingatlah tuhan dan hadapinya dengan senyuman ok..! :-)

Wednesday, September 22, 2010

Maaf..! SayA sUdAH Ada IsTeRi...

(maaflah kalau aku lambat bagitau yang aku sudah ada isteri...)



Setiap kali cuti menjelang, semua pulang menuju kampung halaman masing2. Tidak kira la apa jua status anda. Seorang student mahupun engkau seorang pekerja, yang pasti juga tika mana engkau pulang ke halaman masing2, segala khabar berita saling di update bersama. Dari soalan umum sehinggalah soalan2 berbentuk peribadi. Belajar macam mana, ok ker tak ok. Kerja kat tempat baru dah boleh accept ker belum, duit belanja cukup ker tidak, cuti berapa lama dan macam2 lagi daa..

Tapi bagi aku tue semua hanyalah soalan umum sahaja. Bagi seorang bujang yang macam aku nie ada satu soalan yang aku tak boleh berkata apa. Soalan yang yang aku paling takut sekali apabila ada yang bertanya. Setiap kali soalan itu diajukan aku hanya mampu tersenyum sinis, tidak menganguk tak juga mengeleng. Aku tahu korang mesti tahu apa soalan tue...ya, soalan mengenai siapa awek aku?. Siapakah dia sebenarnya awek aku tue...

Bagi masyarakat skrang, bagi seseorang seperti aku seharunya sudah pasti tengah hangat bercinta. Andai kata aku mengatakan yang aku masih single pasti mereka tidak percaya, baik dari makcik2 aku, jiran tetangga dan lebih lagi rakan2 lama. Teringin aku nak bagitau kat diorang yang couple tue tak boleh disisi islam.. Namun apa kan daya, sudah pasti mereka tidak boleh menerimanya....(Untuk Mu..)

Jadi sebagai seorang yang ditarbiyah. Aku dah jumpa solusi bagi masalah aku tue. Selepas ini kalau mereka bertanya lagi, Aku akan berkata...

"SAYA MANA ADA AWEK...!!! ISTERI ADA LAAAAA"..



Dengan penuh hairan dan ajaibnya kerana mereka tidak pernah pon diberitahu mahupun dijemput ke walimah aku..terus sahaja akan bertanya...

"Wah..wah..! siapakah gerangannya yang bertuah tue?"


dengan penuh yakin aku menjawab......

Jeng..jeng..jeng...ISTERI SAYA IALAH...











----------------------------------------------------------------------------------------------


Beberapa rakan2 aku di facebook hari itu ada menegur aku.., "shahrul aku tengok sejak akhir2 nie kau asyik cerita pasal nikah jer..". Maaflah, aku memang sengaja berbuat demikian, kerana aku dalam usaha menangani gejala sosial yang semakin menular hingga ke urat2 sarat nie, perlu ada satu jalan alternatif. Aku tahu kalau aku cakap yang couple tue tak boleh pasti korang susah nak terima.., jadi aku mengalakkan korang untuk menikah walaupon di usia muda remaja ini. Biar korang nampak yang kahwin di usia korang ini bukan sesuatu yang pelik. Jadi, tugas aku hanyalah memprovoke korang dengan semangat untuk menikah awal..

Bila dah masuk cerita bab nikah nie, ada seorang kawan sebaya aku nie, bila masa sudah ditarbiyah dan mengetahui tentang couple maple nie. Tup..tup tahu2 jer dia dah nikah lepas cuti sem hari tue. Dia cakap, lepas nikah nie hati pon tenang jer.. makin ceria aku tengok dia. Lepas tue dia tarik plak isteri dia tue join tarbiyah.. Sebenar, banyak lagi cerita kawan2 aku yang lain yang lebih kurang sama. Tapi ini cerita yang latest dan dan lebih dekat dengan aku.




salingan.....




Pernah dulu ketika aku sedang membalas mesej dari seorang rakan(ikhwah). Tak pasal2 makcik aku ingat yang aku sedang main mesej dengan awek aku. Ada juga time aku ader program daurah yang memerlukan aku pulang sedikit lewat time cuti menyebabkan aku kena assume tinggal kat umah awek aku. Yang aku tak bleh blah plak lagi bila aku diassume oleh mak ayah serta makcik2 aku yang aku ada awek di melaka nie, sebabnya aku belajar ketika di matrik di melaka dan bila masuk U pun nak kat melaka juga. Diorang suruh aku masuk UTHM dekat sket, tapi aku tak nak. Hmm.. layan kan jer laa..




p/s:agak2 mereka boleh terima ker kalo aku cakap itu isteri aku..


p/s::aku harap bila dah sampai time isteri kedua tue, tak mengurangkan sedikit pon cinta aku pada isteri pertama nie.
p/s:kuata isteri aku masih ada 4 lagi ker erk..

KeNa RasuK


ketika aku sedang leka bermain-main dengan ladtop, datang seorang sahabat aku lalu singgah di tepi belah kanan ku. Berpakaian agak kemas lagak seperti ada temu duga yang bakal dihadapinya. Jaket hitam ditambah pula dengan korpiah hitam yang ada logo ala-ala tranformer gitu. Lalu aku yang sedang kehairanan memandangnya terus.....


"erh..! Basri kau nak pergi mana lawa-lawa malam nie, ada temu janji dengan sesiapa ker..?"
(temu janji yang dimaksudkan adalah meeting)


"Aku nak pergi TTU3 jap.."


"aik.! nak buat ape pergi sana? bukan tue tempat perempuan ker..?"


"hehe..adalah..."


Dengan pantas aku yang sedang ligat berpikir terus menduga...


"Ada budak perempuan kena rasuk ker..?"


"hehe...."
Dengan senyuman Basri terus meninggalkan aku yang masih terpinga-pinga..


"Weiii Basri...!!!!!"
Dengan sepantas jari aku menaip di keyboard aku mengejar Basri..



Tekaan aku tepat....






-----------------------------------------------------------------------------------



Inilah pengalaman first aku berdepan dengan orang yang kena rasuk, dalam pemikiran aku nie penuh dengan pikiran yang bukan2. Tugas aku jadi pak guard ke2 yang jaga pintu. Oh! tak lupa aku nak bagitau, boyfriend budak pompuan tue pon ade kat situ. Dia jadi pak guard 1 yang mengawal awek dia tue dari keluar dari bilik.



Basri plak terkumat kamit membaca jampi serapah kat air botol. Dia cakap baca ayat kursi 7x dengan ayat2 dari ma'thurat seket. Alhamdulilllah, lepas minum air tue nasib baek budak tue ok..



Aku yang pertama kali tengok benda2 nie plak, macam2 yang aku pikir. Budak tue terjah kita orang and then melarikan diri. Lepas tue dia masuk hutan..tau2 jer lepas tue terus tak jumpa2.. jumpa pon lepas dia jadi mayat. oh! aku bayangkan juga kalo tetiba budak tue meronta-ronta macam orang gila lepas tue sepak terajang semua yang ada. Isk2., macam2 la yang aku pikirkan, lebih kurang semua cam dalam cerita hantu melayu laa senang cakap..Ada orang jerit2, ada terbang2, semua laaaa.. Tapi nasib baek perkara cam dalam cerita hantu melayu tue tak terjadi. Besar juga pengaruh tv nie rupanya oh!


Boleh dikatakan goyang juga la kepala lutut aku nie tengok orang kena rasuk nie. Suara dia bukan main garang lagi. Tenungan mata dah macam pisau daa, bukan main tajam lagi. Tapi nasib baek la Jin nie bukan tahap hokage punya.


Aku rasa juga jin nie boleh dikatakan baek juga la. Pasal ada ker patut tetiba pakwe budak tue suruh kawan budak pompuan nie tolong bukak tudung dia pasal dia kata panas. Nasib baeklah dia tak nak.. Siap marah2 lagi.. ( nasib baek laa jin tue tak cakap, "wei sengal tak tau ker rambut tue aurat..!!!" hahaha..)..


Lepas beberapa ketika, baru la sedar sedikit budak pompuan tue. Lepas kena pujuk minum air jampi, pastu lepas dia cakap2 dengan mak dia guna loud speker enset.. lepas badan dia dah agak lemah.. dan aku plak lepas tue kena pergi kedai mamak gi beli Horlick panas pasal mak dia suruh beli....


Diakhir peristiwa, aku diceritakan sebelum budak pompuan tue kena rasuk dia ada cakap yang ada benda nak datang kat dia. Meremang bulu betis aku dengar... aku yang baru jumpa momok dalam mimpi pon dah seram sejuk.. nie kan plak kalo ada benda2 nie datang direct jer di alam nyata.


konklusi yang aku boleh buat, amalkan lah selalu membaca al-mathurat pagi dan petang, sebab ayat dalam tue kawan aku, basri dia cakap ayat2 tue semua power2. Tua la pasal agaknya Rasulullah sendiri selalu amalkan. Juga menjadi list dalam mutabaah halaqah aku. Tapi aku selalu baca nak tak nak jer..lepas nie kena baca betul2 jangan main2 lagi.

p/s:harap ko jangan la datang dalam mimpi aku malam nie..

Tuesday, September 21, 2010

HargailaH MasA YanG AnDa AdA...

(dengan selincah mungkin aku menaip..)

Hari pertama aku dibumi melaka nie dah penuh dengan kesibukan..
huru hara jadinya..
assignment berlambak perlu disetelkan dalam minggu ini juga..
start dari 10 pagi hari ahad sampai pkol 1.45 tengah hari isnin tadi..
lepas tue baru lah dapat tidur..


Rasa mata aku pon berpinau-pinau juga lah jadinya..
badan pon dah menggigil macam orang kesejukan..
mata stim jerr ditambah kemerahan biji saga..
jantung plak.., dah macam tak cukup tenaga nak pam darah aku..
dah macam mak gian dah aku rasa..oh!



erhhh...! apa ko buat time cuti nie..
esok nak kena antar assignment baru nak buat ker..?



memang padan laa muka ko..!!!


maaflah.., aku bukan sengaja tak nak buat assignment time cuti hari tue..
sebagai bukti, aku sanggup penuhkan beg aku yang comel tue dengan buku2 pelajaran..
lepas tue bawak buku2 tue naek motor sama2 dengan aku pulang ke rumah..


habis kenapa assignment tak siap jugak..?


mula2 balek memang semangat nak belajar..
tapi time sampai umah jer..lain plak jadinya..
mood study hilang..
yang ada mood bersuka ria jer..hoho..

-----------------------------------------------------------------------------


Demi masa,
sesungguhnya manusia itu dalam kerugian,
kecuali orang yang beriman dan beramal soleh,
berpesan2 lah dengan kebenaran,
dan berpesan2 lah dengan kesabaran..
(103:3)



Inilah surah pertama yang aku hafal dengan maksudnya sekali..
masa tue darjah 5 kalo tak silap aku..
hehe.., aku tau korang time nie mungkin dah hafal juz amma sekali gan maksudnya..
tapi bagi aku yang baru jer nak start belajar ugama nie satu percapaian yg baeklah kan..


Apa yang ada kat surah nie erkk..?


kalau diimbas kembali pasal apa aku mula2 hafal maksud surah nie bukanlah pasal
isi tersurat mahupun tersirat yang ada dalam intisarinya..
tapi pasal aku menyesal tak dapat jawab masa ustazah tanya..
kalo tak mesti duet tue jadi hak milik aku..hoho..


Andai dihayati maksudnya..
pasti akan terlihat bertapa dalamnya teguran yang ingin disampaikan..
pertamanya pasti lah berkaitan masa..
bertapa pentingnya masa sampai2 ALLAH direct jer bersumpah keatas masa nie..
dan kita akan jumpa dalam banyak surah lain menyebutkan tentang masa..




Ingat lima perkara, sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua, kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati
(sila nyanyi macam lagu raihan tue..lalala~~~)


Jika diselosuri lagi maksud surah tue..
pasti korang akan termui terselitnya kepentingan dalam
memberi sebuah nasihat..


"tetaplah memberi peringatan, sesungguhnya peringatan itu berguna untuk orang mukmin"
(51:55)


Sesungguhnya, maha suci ALLAH yang maha mengetahui
bahawa dalam memberi sebuah kata nasihat,
amatlah sulit jika tidak disertai dengan sebuah kesabaran..

mungkin sahaja niat yang baek ketika menyampaikan kuntum nasihat ini
disalah ertikan oleh orang yang mendengarnya...
kita mungkin sahaja dianggap susuk yang berlagak suci..
mungkin juga akan dicemuh..
mungkin juga dianjing-anjingkan...(bayangkan anjing tengah menyalak sahut menyahut..)

makanya, dalam menyampaikan kata nasihat kebenaran ini,
tak lain harus juga disertai dengan sifat kesabaran yang tinggi..
kerana tanpa ia.
mungkin sahaja engkau akan kecewa ditengah jalan..
lalu kekecewaan kau memakan diri..
keistiqamahan kau juga tidak akan bertahan..
lalu kau juga merasa nasihat yg diberikan hanyalah tinggal sia2..
terus sahaja kau tinggalkan segalanya dengan penuh kekecewaan..

dengan kesabaran itu juga.
kau akan rasa lebih ikhlas..
dan keyakinan kau bertambah kuat..
kerana kau yakin hasil yang kau usahakan
tidak datang dalam sekelip mata..


makanya...sabar...sabar...sabarr....
sabar shahrul aku tau ko dah mengantuk nak tulis entry nie.....


erh.., apsal aku dah out of topic nie..
bukan aku nak tulis cerita pasal masa ker tadi...aissssh..
mengantuk punya pasal..
dah terlalut entah kemana2 dah nie...okk owh..!


p/s: tak leh tidur selagi assignment tak siap..oh!

Wednesday, September 15, 2010

kenangan tarbiyah 1

tarbiyah
walaupun ramadhan telah beberapa hari berlalu..
tapi aku teringin mengimbas kenangan lalu..
ya..ramadhan aku ketika di matrik dulu..


teringat lagi waktu itu..
aku mengajak seorang rakan untuk makan bersama..
tapi dia menolak..
dengan alasan ingin mendengar tazkirah..
tazkirah dari seorang abang katanya..


aku pula bersungguh2 memujuk dia untuk tidak pergi ke majlis taklim itu..
kerna mesti bosan dan mengantuk punya..
aku juga mencadangkan agr kita pergi bermain shj..
tapi puas aku memujuk..
tapi dia nekad untuk mendengar tazkirah dari seorang brother itu..


jadi aku gagal dalam menghasut pemikiran dia..
dan dia..
kawan ku itu pula yg berjaya untuk mghasut aku untuk trut serta menyertainya..
aku yang sudah tahap bosan ini hanya mengikuti..


diakhir pengisian..
aku seolah merasakan seperti ada benda baru yg aku pelajari..
seolah2 tidak pernah diajar oleh mana guru sebelum ini..
patut laa kawan aku itu beriya2 mghabiskan masa untuk ini..

takdir akhirnya menemukan aku dengan jalan ini..
jalan tarbiyah yang banyak merubah diri bagi setiap individu..
kawan aku yg pernah berkapel juga bercerai akhirnya..
walau katanya hampir bengkak mata menangisi perpisahan dengan awek yg tercinta..

banyak lagi nilai2 yg aku pelajari lagi..
teringat waktu itu..
tayangan video di waktu mabit..

seorang ustaz menceritakan kasih sayang seorng ibu dan bapa..
aku hmpir2 mengalirkan air mata..
mana tidaknya, ustaz itu juga mengigatkan agr tidak lupa
untuk mencium pipi kedua2 mereka..
perubahan dalam sekelip mata bukanya mudah..
segan aku ketika mula2 nak belajar mencium pipi mereka..
tapi itu bukan alasan..
kerana aku yg mulakan, akhir adik beradik mengikutinya..
bapak aku..oh dia masih malu2 sedikit ketika di cium..

"aku cintakn mu kerana ALLAH.."
kalimah cinta yg tidak pernah ku ungkapkan buat sesiapa..
tetapi tarbiyah mengajar segala2nya..
ketika dipaksa untuk menyatakan rasa cinta buat rakan seperjuangan
aku segan dibuatnya..
tak pernah dibuat orang luahan cinta pada spesis sendiri...


tapi nabi sendiri menyuruh menyatakan perasaan itu..
mendengarnya kelihatan mudah tapi hakikatnya cukup payah..
akhirnya juga aku berjaya menyatakan perasaan itu..
"ana uhibukafillah.."
word yg aku jumpa ketika mmbaca novel ayat2 cinta..
walaupon member aku buat2 tak paham maksudnya..
seolah mahu aku menyatakan dalam bahasa melayu..
tapi aku buat dont know jer...pasal dah malu..
oh..! indah nya tarbiyah..


p/s:sekadar menulis kenangan manis ini agar aku tidak menjadi org yg berbalek ke belakang...

Monday, September 6, 2010

Soalan CEpu MAs Buat MEreKA...

Semalam sedang aku tengah relax2 dihadapan ladtop aku,
seseorang bernama "qasehchentastory" telah mentagkan
aku soalan2 nie di blog beliau.. Jadi sebagai penghargaan kepadanya
kerana susah2 jer tag aku gan soalan2 yang boleh bikin pecah kepala
dan mengkucar-kacirkan neuron2 yang dikepala aku nie..
so, aku jawab juga laa soalan nie dengan penuh hikmah dan bijaksana.
.

Rules & Regulations

Firstly: If you've been tagged,
you must write your answers in your own blog
and replace any question that you dislike
with a new, original question.

Secondly: Tag eight people.
Don't refuse to do that. Don't tag who tagged you.

*****************

1)Who sleeps in bed next to you?
kalo kat apartment aku, yang tidor tapi disebelah katil aku nama dia Emee.

2)Have you ever lied to a girlfriend to get out of something?
oh..!! tak main laa girlfriend2 nie..

3)What kind of kuih raya did you make?
im, not making but eating..kehak..kehak..

4)Best day of the week?
hmm.. im dont know..

5)What's really creepy?
nothing..

6)What's your current fandom/obsession/addiction?
baca blog orang..

7)What are the color of your baju raya?
kaler aperrr erk..! meron kot.. entah laa.. jap aku gi tengok kat almari..

8) What did you eat for break fast today?
time susah-makan jer laa aper yang ader..
time senang sket-aper kita nak makan hari nie..?
time senang agak senang- kat maner kita nak makan..?
time senang sesangat-dengan siapa kita nak makan..?
tapi jangan sampai siapa kita nak makan..
(paham tak..? kalo tak takper..)

9)What is your aim for this raya?
mestilah laa duet raya.. lagi mau tanya ka..?

10)What was the last thing you bought?
ayam golek... pasal kakak aku pau aku..

11)What was the cutest thing you've seen recently?
bergurau punya pasal..member dia kena langgar kereta..

12)Does the cute thing above affect your mood?
aku rasa nak muntah..oh!

13)What is your zodiac sign?
Saggitarius..

14)Do you want to learn other skills?
backflip..boleh ka..?

15)5 things you can't live without?
life must go on laaa..

16)If you could meet anyone now, who would you meet?
presiden israel..aku nak cucuk perut dia bertubi-tubi..

17)What's something you'd like to say to someone right now?
ramadhan dah nak habis.. aku tengok ko relax jer..

18)What are you looking forward to?
hahaha..cuti panjang jer laaa.. kalo dok kat U nie..

19)Say something to the person who tagged you:
qasehchentastory .., walaupon dirimu tak ku kenal.. tetapi lubang hidungmu
tetap menjadi pujaan hati ku... CUTT.!!! hahaha.. just kidding..

Next person to enjoy this tag..wahahaha:
  1. ijat
  2. Suhaisweet
  3. Iza
  4. Apul
  5. Atsuko
  6. Afiqah
  7. iLe irnadiana
  8. Azwandy
aku tak memaksa korang untuk menjawab soalan2 nie.. tapi dah rule dia kena tag 8 orang... so jgn marah err...

p/s:erk..!!! macam mana aku boleh siapkan semua soklan nie..oh!

Friday, August 27, 2010

10 AmalAn YanG TErBAleK..?

-masih dalam suasana menyambut ramadhan-

Semalam aku dan kawan2 telah pergi bersilaturrahim dirumah seorang sahabat yang baru balek dari mesir. Erh..., lebih tepat lagi sebenarnya kami diundang untuk berbuka dirumah beliau.

rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari.

walaupon kami datang agak lewat sedikit (sampai2 sudah beberapa minit waktu berbuka), Mesti tuan rumah risau punya, kalau2 kami tak jadi datang nanti siapa la nak habiskan makanan yang telah disediakan..

Setelah kami hampir selesai makan, tetiba bapak tuan rumah bersuara.
"Kalau tak tambah maknanya tak sedap.."
kata2 tue disambut gelak ketawa oleh aku dan yang lain.. haha, mana boleh tak tambahkan. Objectif utama datang memang nak makan, so kena lah tambah sampai kenyang. (oppsss, salah tue kami datang nak silaturrahim bukan nak makan jer..).

selang beberapa ketika, bapak tuan rumah bersuara lagi. Aku tak ingat dia cakap apa, tapi lebih kurang maksud yang hati dia lebih gembira kalau makanan yang ada dapat dihabiskan. Jadi tetiba aku teringat 10 perkara terbalek yang selalu orang buat. Korang boleh baca sendiri, lepas tue fikir2kan lah.

Jadi terimalah dari aku yang serba hina dina nie...

10 AMALAN YANG TERBALIK..


1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati
selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan
seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana
Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga
simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut
telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk
mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri
tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang
ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum
dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam
berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak
dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia
menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau
menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri
kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan
bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan
segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian
lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan
yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan
nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu,
sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang
supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir
.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat
malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah
seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang
berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan
setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah
yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan
puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum
bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran
berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka
dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah
amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa.
Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau
anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu
hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru
tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi
kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun
menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih
berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak
lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang,
mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi
peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak
ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini,
rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak,
bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan
yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk
orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang
bahagia.



sudah habis dibaca ka..? amacam ada kena batang hidung sendiri.. Jadi memandangkan aku taknak jadi orang yang terbalek, aku pon try la cuba habiskan makanan yang sedia ada...


Oh..! satu lagi lupa nak cakap, prinsip aku "kalau malu, lapar laa jawabnya..."


p/s:sebenarnya aku nak letak pic masa pegi iftar(buka pose) tue.., tapi gambar tue tak leh copy plak dari profile member aku..

Monday, August 23, 2010

adakah ini sebahagian dari satu pencarian..?

-saat suasana ramadhan yang semakin suram-



semalam aku baru balek dari program ihya ramadhan.. memang penat betul bila balek tue. almaklumla aku jadi mas'ul program kot. semua nak kena lead.. semua nak kena arah, kalau silap arahan alamat huru hara laa program nanti jawabnya..

ok laa, program nie kita orang buat kat masjid selat melaka.., siapa yang duduk melaka tapi tak pernah pergi masjid nie korang memang rugi.. masjid yang penuh kesenian dan kedudukannya ditepi laut memang best laa senang cakap.


erh.., korang tahu ker maksud ihya ramadhan tue apa..? kalau berdasarkan pencerapan yang aku buat.. ihya ramadahan nie maksudnya hidupkan ramadhan. betul tak betul waallahualam. korang boleh tanya sendiri ustaz google.

selepas terawih ada sedikit pengisian dari Ustaz Ahmad bin Zainal Abidin.. kalau tengok dekat hujung pic tue kelihatan seseorang yang sedang tidor.., dia nie memang suka tidor time pengisian. nasib baek muka tak nampak. so, korang pon tak tau siapa dia..hanya aku yang kenal kot budak tue..haha.. (kalau kenal diam2 jer..)

ok, korang pedulikan budak dua orang tue kat situ. aku tak nak mengumpat pasal diorang. berdosa tau.. korang perhatikan kawasan yang menghadap laut tue. pastu korang bayangkan sedang solat tahajud disitu dimalam hari. angin lembut bertiup-tiup lembut menyapa tubuh korang. Hati pula begitu tenang sekali. Dengan sayu korang membacakan ayat2 suci al-quran. Kalau dapat baca surah Ar-Rahman best juga (surah yang paling aku suka) lagi sayu hati korang..try la buat..

pengisian seterusnya, dari akh Lukman. Tajuk pengisian "Kepentingan Tarbiyah". Ada juga menyentuh pasal ISK(ini sejarah kita). walaupon pada mula nya agak kelam kabut sedikit kerana projekter bermasalah tapi dapat di cover baek dipertengahannya..

ingat nak ambil gambar menghadap laut. Tapi lain pula jadinya.


selamat pulang kawan-kawan semua. aku harap diakhir program nie, semangat menyambut ramadhan terus meningkat dan lebih banyak amal yang diperbuat..


p/s:biar amal yang berbicara...

Friday, August 20, 2010

BesOk HarI Ulang TAhUn SiapA..?

ketika kita disini masih merasa nikmatnya berbuka....
ketika kita disini masih merasa nikmatnya udara..
ketika kita disini masih merasa nikmatnya kesihatan..
ketika kita disini masih merasa nikmatnya tinggal dirumah..
ketika kita disini masih merasa nikmatnya berkeluarga..
(erk..! teringat family..oh!)..


maka nikmat tuhan yang manakah aku dustakan...


ketika kita asyik memikirkan esok nak makan apa..
ketika kita sakit mudah2 jer nak pegi klinik..
ketika penat berjalan terus menahan taxi..
ketika rasa bodoh terus pegi belajar..


maka, apa kaitannya semua nie...


kerana apa yang korang rasa, yang kat sana tak dapat nak bau pon...


tapi yang pasti diorang yang kat sana tak bersendirian...


PENGUMUMAN PENTING...!!!
"Dengan ini, saya mewakili mohor2 diraja.. ingin mengistiharkan..bahawasanya....
jeng..jeng... besok hari ULANG TAHUN PERKAHWINAN SITI NURHALIZA..!!!..



erh..!! silap2..bukan tue aku nak inform kan...
tapi esok adalah hari AL-QUDS SEDUNIA..

(pasal siti tue cerita lain..)

besok 21 ogos, pada setiap tahun merupakan HARI AL-QUDS SEDUNIA atau Remembrance of AL-Quds (ROO) yang disambut sebagai tanda memperingati tragedi pembakaran masjid AL-AQSA yang dibakar oleh seorang Zionis warga Switzerland, Dennis Michael Rohan.. yang konon2 nya dikatakan gila..
(ohh..kau belum tengok lagi kalau umat islam nie menggila..)

sebagai umat islam, isu palestin merupakan isu "Akidah" yang selayaknya dipertanggungjawabkan bagi sekalian umat islam kerana kedudukan Masjid al-aqsa sebagai tanah suci ketiga dalam islam, kiblat pertama kita, Tanah Anbiya dan pusat pemerintahan dunia islam seperti yang dirakamkan dalam hadis Rasulullah.



KRONOLOGI SEJARAH PALESTIN...

638M
Khalifah Umar membebaskan Palestin dari Empayar kufur Byzantin secara aman. Rakyat Palestin (Muslim, Yahudi, dan Kristian) menikmati taraf keselamatan, kestabilan, kesejahteraan dan keselesaan yang tinggi..

661M
Khalifah Bani Ummaiyah memerintah Palestin..

750M
Khalifah Bani Abasiyah memerintah palestin..

969M
Kerajaan Fatimiyah yang berpusat di mesir merampas Palestin dari Bani Abasiyah.

Tentera Salib menawan Palestin dengan bantuan Kerajaan Fatimiyah. Perjajahan ini telah membunuh dan menindas ribuan orang islam. Diterapkan undang2 kufur dengan paksaan dan berlaku penindasan dibumi palestin yang penuh berkat..

1057M
Panglima islam Salahhuddin al-Ayubbi membebaskan semula bumi palestin dari tentera kerajaan salib di Hittin.
(hero aku laa nie..)

1517-1917M
Palestin di bawah Khilafah Turki Othmaniyah.

1897M
Gelombang pertama kemasukan pendatang Yahudi Zionis di palestin. sebahagian besar merek datang dari Eropah Timur.

1897M
Persidangan Zionis antarabangsa,(WZO) di Basle, Switzerland, memutuskan untuk mendirikan negara Yahudi diatas bumi palestin. Dipengerusikan oleh Theodore Herzl - yahudi berbangsa Hungary. Zionis memilih Palestin sebagai 'Jewish Nation'.

1901M
Delegasi Rejim Zionis la'natullah yang diketuai oleh Theodore Hertzl menemui Sultan Abdul Hamid 11 untuk meminta bumi palestin menjadi tanah air Yahudi. Hertlz menawarkan harta berupa emas dalam jumlah yang banyak dan sanggup melangsaikan hutang Daulah Uthmaniyah sebagai ganti. Sultan Abdul Hamid 11 menolak dengan menegaskan bahawa beliau lebih rela ditusuk dengan besi dari melepaskan palestin.

1915M
Surat menyurat diantara Sir Henry MacMahon, pesuruhjaya british di kaherah, dan Sharif Hussein (mekah). Dia menjanjikan pemerintahan arab di Palestin apabila ianya dibebaskan daripada Khilafah Islam Turki. Tapi orang Arab harus membantu Inggeris dalam Perang Dunia 1 melawan Khalifah.

1918M
British dan pakatan nasionalis Arab telah menyingkirkan Khalifah Othmaniyah dari bumi palestin. Rejim British menjajah Palestin dan Rejim Zionis memulakan kempen penghijrahan beramai-ramai ke palestin.

1924M
Kejatuhan Daulah Khilafah Othmaniyah. Kesengsaraan dan penganiayaan ke ats umat islam seluruhnya bermula.

1938M
PBB iktiraf negara haram yahudi israel. Membahagikan hak penempatan dipalestin, 54%-yahudi (kawasan pantai dan subur) dan 45% penduduk arab.

Rejim Zionis la'natullah mengistiharkan penubuhan kerajaan mereka sendiri diatas bumi palestin yang dikenali sebagai israel.

ratusan ribu orang islam telah dihau keluar daripada bumi palestin dengan mengunakan tekanan tentera yang dilakukan oleh kumpulan pengganas yahudi. Kumpulan ini telah dibiayai dan dilatih oleh tentera British.

HARI INI..
hinggalah sekrang..
Kesengsaraan dan penganiayaan umat islam di palestin berterusan.....


bangunlah wahai kawan..
telah terlihat segala mehnah yang mendatang..
ombak badai turut menerpa..
kerosakan sudah jelas kelihatan..
makanya kenapa kau tenang bersahaja...

awan biru telah bertukar warnanya..
kian merah seolah ada pertandanya..
angin bayu juga tidak lagi selembut semalam..
kian garang melulu kesemuanya..
makanya kenapa kau tidak merasakanya..

kisah semalam sememangnya tak perlu dikenang..
tapi sejarah islam penuh kegemilangan...
makanya perlukah kita lupakan juga..

bangkitlah wahai kawan..
bangkitlah wahai teman..
bangkitkan lah semangat pemuda mu..
Ayuh..!!!

Friday, August 13, 2010

DiManA Anak aNdA BeRadA SeKAraNg..?

-ketika nikmat ramdhan masih lagi dapat dikecapi-

tadi seusai aku solat magrib, aku terima mesej dari adek aku..

"Abg ada amik al quran adk yg kcik yg abg bg tu x?"

"Erk..!
Haha..abg pnjam laa...Sory2..Nape nk gna ke..?

"Dh agak dah..Ptot r x de kt umah..yela..nak gne..ish3..dh kne pkai yg bsr pny.."

"Hehe..nant blek abg kasi plang semula err..Pkai la dlu quran besar tu dlu..lgpn brabuk kalo x di gna.."

"Hohoho..ok2.."
(perbualan dua insan tamat..)

******************

awal ramdhan nie, aku mengambil keputusan untuk tidak pulang berpuasa bersama keluarga, dan ini sebenarnya melangar etika2 dalam hidup aku, kerana kebiasaan nya pasti aku cuba untuk pulang ke rumah walau barang seketika cuma. Tapi beban yang aku pikul semakin berat, amanah dan kepercayaan terletak dibahu aku dan komitmen yang tinggi diperlukan untuk mengimbangi setiap daripadanya.

kerinduan pada keluarga tercinta semakin menebal, aku ingin pulang. Lebih2 lagi, aku melihat ramai student telah pulang kerumah menemui keluarga masing2. Ini dapat dilihat apabila jemaah dimasjid berkurangan dan lebih ketara lagi apbila saf2 yang penuh ketika terawih hanya tingal 2 saf sahaja., erk..! hati aku sayu..masih rasa nak balek..

fikiran aku kusut, hanya bacaan quran dapat menenangkan fikiran dan hati aku saat ini. tenang.. tenang.. dan cuba laa tenang ok..

p/s:macam mana nak study kalo macam nie laa gayanya..

Friday, August 6, 2010

Polis Malaysia AlAf 2020...?

-tahap kebosanan telah meningkat..,lalu aku mengexplore laptop aku..-

alkisah.., suatu hari aku berjalan-jalan kat mahkota parade, aku sangat terkejut beruk apabila terlihat sekelompok manusia berpakaian hitam sedang melakukan perbarisan.., lantaran sifat ingin tahu yang mendalam sangat mengerakkan aku untuk bertanya pada orang sebelah..

"bang, ada pesta apa kat sini..? ramai betol orang..."

"owh..! hari nie ada hari polis sedunia.. kau tak nampak ker kakak2 polis sedang buat pebarisan tue...?"

"aiks..! mana..? tak nampak pon kakak2 polis dengan baju biru kat sini..?"

"erh..! ko nie biar betol.., tue depan mata kau tu bukan ker..?"

aku yang terkejut beruk tadi bertambah pelik bin hairan cucu kepada sudin ajaib terlopong mulut... mata terkebil-kebil.. erh.., terkelip-kelip juga.., adakah aku sudah back to future..? kerana merasakan perkara ini harus dipublish kan kepada orang ramai.. maka, aku dengan inisiatif diri sendiri kononnya lah telah menangkap gambar2 kakak polis nie.. lalu tunjuk kat korang..


bersemangat betol kakak2 nie kawad...





squad akan melepaskan das...tembak jgn tak tembak..!

erk..! aku pon tak tau diorang tengah buat apa..korang tau..?


dalam kelembutan tersembunyi kekuatan..takder can nak buli kakak2 nie.. (tempur tanpa senjata..)

bukan mata kami yang menglihat, tapi hati kami yang melihat..


diluar nya nmpak tenang, didalam nya hnya tuhan saja tahu..

memang bergaya kan..,rasa macam dalam movie jer

p/S:hehe..nie sebenar gambar polis wanita Iran..aku jumpa masa explore laptop aku..

Saturday, July 31, 2010

Info Palestina Malaysia..

palestin -kesedihan meliputi tubuhku-

pada mingu lepas, satu program tentang info palestin telah dibuat didalam surau. program yg telah dirancang dengan teliti dan lebih bersifat untuk menarik lebih ramai mad'u untuk ditarik kedalam halaqah untuk tahun ini..

walaupon aku rasa isu tentang palestin telah lama, tapi bukan semua orang tahu akan hakikatnya, masyarakat hanya telah terbuka sedikit mindanya mengenai palestin setelah isu provokasi yg dijalankan oleh rakan2 seperjuagan kita untuk menerobos tembok sekatan zionis dengan mavi marmara demi menghantar bekalan makanan. walaupon sebenarnya mereka sedia maklum tidak akan lepas dari sekatan zionis ini. tapi mereka berjaya membuka mata masyarakat tentang isu ini.

tapi sejauh manakah masyarakat faham akan isu sebenarnya, bahawa isu ini bukan sekadar isu kemanusian semata-mata, tapi lebih kepada isu umat islam..

teringat plak aku ketika di matrik dulu, sememangnya dakwah yg aku jalankan dari dulu, kini dan mungkin tidak selamanya, lebih bersifat illegal dan underground. setelah berkumpul semua ikhwah, kami diarahkan untuk membuat poster tentang kekejaman zionis dan pemboikoitan barang2 mereka. hehe.., juga hendaklah ditampal secara senyap2 ketika tiada orang. biar menjadi tanda tanya saper punya kerja nie..,sampai2 kami terpaksa datang dalam 4-5 pagi semata2 nak tampal poster nie..arghh,tak lupa gak main nyorok2 gan pak gurd, takut kena syak apa2 plak nanti... dan yang lebih penting, diakhir provokasi dan mesage2 nie. kami akan bilik ke bilik untuk mengutip derma untuk palestin plak..(bab kutip derma nie ader sedikit konflik dgn ajk surau...)

Saat langit berwarna merah saga
Dan kerikil perkasa berlarian
Meluncur laksana puluhan peluru
Terbang bersama teriakan takbir

Semua menjadi saksi
Atas langkah keberanianmu
Kita juga menjadi saksi
Atas keteguhanmu

Ketika yahudi-yahudi membantaimu
Merah berkesimbah ditanah airmu
Mewangi harum genangan darahmu
Membebaskan bumi jihad palestina

Perjuangan telah kau bayar
Dengan jiwa, syahid dalam cinta-NYA


-shoutul harakah-

sememangnya aku corfirm bukan semua orang alert dengan info palestin nie.., dulu aku ader baca satu entry nie.., betapa ader sorang mamat nie, suka suki jer dia kutuk orang2 yang tak kenal saper mustafa kemal ataturk.., dengan kereknya dia berkata.."masa kecik2 dulu bapak aku dah cerita dah pasal pengkianat umat islam nie.." (erk..! lebih kurang laa.., aku tak ingat sgt..).. cehhh..,siap cakap korang yang dah besar nie pon tak tau saper mustafa kemal ataturk, (mamat nie marah pasal ader orang tanya dia saper mustafa kemal ataturk nie... )cisss.., menyirap plak aku tgok cara mamat nie cakap, aku tau la yg hang tue background keluarga islamic, skolah islamik..dan mcm islamic laaa... aku start tau benda2 nie semua pon pasal aku join tarbiyah, kalo tak sampai mati pon aku kenal mustafa kemal artaturk nie bapa permodenan turki. ishh.patutnya ko yang sedar umat islam sekarang nie tak kenal pengkianat tu,patutnya ko berasa sedih, bukan nyer nak meredah2kan mereka.. sedih pasal mereka2 nie bukan tak nak amek tau.., tapi dah lahir2 jer dah diterapkan doktrin2 sekular, background family sekular, sekolah sekular, dan macam2 sekular lagi daa.. tak cam kau, yang lahir2 jer bapak ko terus ajar dengan nilai2 islam.. dan tugas ko bila dah didik dengan nilai2 islam nie.., gi laa dakwah orang plak(aku pon oh!..), sampaikn aper yang tak pernah didengar oleh masyarakat.. bukan dok kutuk orang atas kebodohan mereka mengenai islam..(ishh.. terlajak plak aku.., aku nak tulis pasal palestin laa bukan mamat nie...)

sememangnya kita sedia maklum, yang palestin nie direbut oleh 3 agama, iaitu yahudi, kristian dan islam.. semuanya ader alasan tersendiri kenapa nak sangat palestin nie..,

saper yang menguasai palestin, pasti akan menguasai dunia..
-saladin-

kita sendiri sedia maklum, yang jiran palestin nie iaitu mesir pon buat dont know jer.., siap tutup pintu sempadan tak kasi rakyat palestin dapatkan bekalan dari sana.. mmg hampeh betul pemerintah mesir nie.., yang diharapkan cuma aktivis2 islam kan saner jer laa yg boleh membantu rakyat palestin nie iaitu ikhwanul muslimin. nak hantar bekalan pon terpaksa ikut terowong bawah tanah yang muat2 badan jer leh masuk.. dan dikatakan terowong nie kalo nak masuk stamina kena tinggi gak pasal oksigen tak cukup kat bawah tanah tue.. silap2 boleh mati..

aper yang kita boleh buat dan bantu hanyalah sekadar memboikot barangan dan produk2 yang dikatakan menyalurkan dana bantuan kepada zionis nie.. kalo cerita bab boikot plak mesti ader yang tak puas hati.. kalo kita boikot cam ner orang islam nak cari makan sebab pekerja kebanyakkan nyer orang islam..dan mcm2 lagi alasan daa..

“Wahai orang beriman, sesungguhnya orang-orang Musyrik itu Najis, maka janganlah mereka dibenarkan menghampiri Masjidil haram setelah tahun ini…”

kalo kita tgok ayat quran nie, ALLAH melarang orang musyrik dari melakukan umrah di baitullah.., bukankah itu telah menyekat sumber ekonomi pertama umat islam pada waktu itu yang bergantung kepada orang2 nie sebagai pelangan mereka.. tetapi ALLAH menjawab keresahan mereka ini..

“..jika kamu takut miskin, maka kelak ALLAH akan mengkayakan kamu daripada kurnianya…” (Surah at-Taubah [9]:28 )..

sudahkah kita lupa akan janji ALLAH ini..?

p/s:saperkah yang bakal menjadi salahuddin al
-ayyubi ke2...

Tuesday, July 20, 2010

i RatHer Be aN IdiOt....

p/s: biarlah gambar nie sahaja yang berbicara...oh!




Ping list

Monday, July 19, 2010

NaSiHAt KeTiKA diPiNtA..

sedang aku melepak-lepak dengan housemate aku ptg tadi,
aku mendapat msg dari anak halaqah aku,

"salam shahrul, anta free tak malam nie, boleh tak kalo kita jumpa malam nie, sebab ader hal penting nak cakap.."

aku jadi tertanya-tanya, hal aper laa erk yg cam penting tue,
smpai nak jumpa dengan kadar segera,

"boleh, anta nak jumpa pkol baper..?"

"kita jumpa dalam pkol 8, kita cakap time makan.."


baru aku ingat, mlm nie aku ader perjumpaan dengan P.A,
ish, time nie laa ader perjumpaan P.A, ikutkan aku nak aje aku ponteng
perjumpaan P.A tue, sebab aku rasakan anak halaqah lebih memerlukan aku waktu nie, bunyi sms pon macam urgent jer..tapi bila memikirkan segala piority kedua2 nya.,
dan aku teringat yg sem lepas aku terlepas perjumpaan dengan P.A disebabkan lost
information, juga memikirkan keadaan aku yg tak stabil disini, maka aku
cuba memutuskan keputusan dengan sebaeknya..

"hmm..maaf akh, pkol 8 nie ana ader perjumpaan dgn P.A, nanti lepas balek
ana terus gerak bilik anta, kita jumpa kat sane jer err.."

"ok, ana tunggu nanti.."


6 hak sesama muslim
1-memberi salam
2-memenuhi undangan
3-memberi nasihat
4-mendoakan orang bersin
5-ziarah orang sakit
6-mengiringi jenazah

(hadis baihaqi)

--------------------------------------------------------------------------------

seusai balek dari perjumpaan P.A, aku terus bergerak laju menuju ke apartment ank halaqah
aku, tak lupa juga untuk aku membawa buah apel yang aku dpt drpd program perjmpaan tu
sebagai buah tangan., sebenar terliur jugak aku tengok buah apel tue..hehe..,
takper berkorban laa sket, kan ciri2 seorang murabbi tue seharusnya ader sifat abi,
mudah-mudahan modal sebiji apel nie dapat mengembirakan hatinya dan meredakan sedikit masalah yg dihadapinya..

memang kebiasaan aku, bila datang mengziarahi anak halaqah aku, pasti akn ku bawa sedikit buat tangan buat mereka..(hehe..sebenarnya bila ader buah tangan baru aku gi ziarah).. benda nie pon aku belajar dari seorang ikhwah, dan aku praktikankan dengan sebaeknya, ku harapkan juga agar
nilai2 berkunjung dengan membawa buah tangan dapat juga diterapkan oleh anak halaqah aku suatu ketika nanti..

dipendekkan cerita, rupanya ank halaqah aku mghadapi masalah pelajaran dan kewangan..
ptptn untuk sem nie sangkut pasal pointer bawah 2.0.. kecian kan anak halaqah aku
nie, kata dia takder saper nak dengar masalah dia nie.. tue yang dia panggil aku supaya
dapat membantu dia..

aku walaupon takder laa sehebat maner, just bagi pendapat dan cuba memotivasikan diri dia..,
bagi aku, bila dah masuk u nie mmg banyk hidup sendiri2, kalo dulu masa sekolah mungkin sahaja kalo kita jatuh akan ader orang yg gelakkan kita, dan ader juga yg meghulurkan bantuan untuk membantu.. tapi bila dah masuk u nie, kalo kita jatuh, jgan cakap orang nak tolong,orang nak gelakkan pon takder..
memang banyak kena survive sendiri..oh!

-------------------------------------------------------------------------------------

hari ini perjumpaan semua ikhwah diadakan, tujuannya adalah untuk menyusun semula
dan merombak semua halaqah, dan yang pasti juga hari ini adalah hari terakhir aku
menjadi murabbi kat ank halaqah aku nie..

semasa dalam perjalanan ke perjumpaan tue, aku mula bertanya pasal masalah yang
dihadapinya beberapa hari lalu..alhamdulillah, lega aku rasa, masalah yang dihadapinya
sudah tertungkai dengan baek..segala pujian buat mu ya ALLAH kerana menjadikan aku
sebagai asbab kepada jalan keluar segala kekusutan yang dihadapinya..

“Barang siapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan pada hari kiamat. Barang siapa yang menjadikan mudah urusan orang lain, pasti Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat. (HR.Muslim)

ketika sudah berakhirnya perjumpaan tue, kami semua bersalaman ala2 semut gitu..hehe..
dan tiba2 ank halaqah aku ni memberi aku sebuah bag yang terisi didlm nyer makanan..
erk! terkedu aku jadinya..,aku tanyalah apa benda nie.., "baek2 dlm nie ada makanan.."bagtau
ank halaqah aku.."terima kasih yee"

setelah aku hantar anak halaqah aku balek ker apartment dia, aku terus memecut pulang..
hehe, tak sabar nak tgok isi dlm beg tue.. jeng2.. nasi ayam yang dibawa dari rumah..
terharu aku..oh!,..
ingat juga ank halaqah aku nie kat aku.. dan yang penting sekali
nilai2 yang aku cuba terapkan kepada dia, berjaya dia praktikan..tak sia2 aku tarbiyah
dia selama nie.. diharap walaupon dah bertukar murabbi, ukhwah akan tetap terjalin mesra..
dan doa akan kukirimkan selalu buat mu dan ikhwah yang laen agar teguh diatas jalan ini..

p/s:masih mencari anak halaqah yang baru..

Friday, July 9, 2010

PernahKah KoraNG BeRmiMpi BeRTeMu HanTo...

cerita seram (adakah mimpi selalunya indah..)

sekarang jam menunjukkan 3.42am, pagi yang teramat sangat untuk hari jumaat.. aku baru jer bangun tidor nie pasal dikejutkan dengan mimpi bertemu hanto.. arrghh menyirap btul aku.., aku baru jer tido pkol 2 tadi dah kena bangun balek.. mmg suruh tahajud awal nampaknya..

aku rasa korang semua pasti pernah jgk mimpi bertemu hanto, tak kisah laa hanto apa pon.. coz kali nie aku nak kongsi pengalamn aku jumpa hanto kat dalam mimpi.. lagi2 mimpi yang tengah fresh kat kepala hotak aku nie..mimpi yang membuat kan aku terjaga dari tido sebentar tadi(tgah sakit hati lagi nie..oh!)..

aku cerita serba sedikit keadaan aku kalo mimpi hanto nie.., firstly aku nak cakap, kalo aku mimpi pasti aku tau itu mimpi kalo suasana lain macam jer.. dan apabila aku dah tau itu mimpi selalunya aku boleh kawal mimpi aku... sebagai contoh, aku dulu2 masa mimpi hanto, bila tau jer yang nie sekadar mimpi aku akan cuba untuk berlari daripadanya.. dan perlu diingatkn bahawa bila kita nak lari laju kita kena set bahawa kita nak lari perlahan, nanti baru dia lari laju.., kalo kita berusaha jugak nak lari laju.., alamat nya kaki kita akan jadi berat dan susah nak lari... ok, ini aku cakap bila aku boleh kawal dengan baek laa mimpi..

yang kedua, kalo aku tau itu mimpi, dan aku tak leh nak handle lagi mimpi tue.., senang cakap aku jumpa hanto yang paling seram laa dan aku susah naki lari daripadanya..., aku pasti berusaha untuk bangun dari tidor., memang time nie pikir nak bangun jer laa pasal dah gelabah punya pasal.. dan aku pasti berjaya untuk bangun dari tido, pastu kalo sambung tido blek corfirm dah tak der ape2..

tapi sejak akhir2 nie.., mimpi seram aku semakin menjadi-jadi..
mmg pelik.., smpai aku mengigau-gigau.., sakit hati aku.. aku rasa level mimpi seram aku dah meningkat..

masa tengah cuti sem nie, aku boleh mimpi jumpa hanto kat kebun aku.., sebijik suasana kat kebun aku, kereta nisssan sunny yang aku selalu bawak kat kebun pon ader jgk.., dlm mimpi tue aku tengah bwk jugak nissan sunny tue..ish, memang sebijik laa cm suasana aku gi kebun.., tapi bila aku dah start jumpa hanto dlm mimpi aku tue, dan tak tahan betapa seram nyee hanto tue.., dan aku start tau itu hanya mimpi.,pastu trick lari laju yang selalu aku praktikan untuk melarikan diri tidak berjaya.., so aku pon minta laa agar cepat2 bangun dari tido.. dan aku berjaya..yeah!!.

aku melihat sekeliling ruang bilik aku.. cisss!! lembaga tu tak nak lepaskan aku., aku dah jaga pon dia ader juga..,erkk..!! bertmbah seram laa aku.. time nie korang jgn cakap laa.. surah apa aku tak baca.., ayat qursi semua aku baca, tapi tak menjadi.. yang tak leh tahan lagi bila hanto nie mula menindih aku... aku rasa berat beb,,, sesak nafas aku.., aku mula2 malas dah nak layan.., aku pejam je laa mata,, malas nak lawan pasal dah ngantuk sangat kerna aku tido 2.30 am masa tue, ingat nak tgok brazil main tapi dah ngantuk sgt, aku tido jer laa... tapi memandangkan makhluk nie lama sangat menindih aku, aku jadi menyirap.. dah laa aku tido lambat. esok nak gi kebun plak.. jadi aku nekad untuk melawan.., aku meronta-ronta nak bagun.. akhirnya aku berjaya jgak.. dan membuka mata, aku lihat kakak aku didepan aku sedang melihat dengan pandagan tajam.. papp..!!! "ko nie kenapa bang..!!!.." pastu dia terus blah dari bilek aku..aku plak masih tercungap-cungap.., fuhh..fuh.., "ish.. tak boleh jadi nie.." aku terus pegi tido tmpat laen, seram aku nak smbung tido kat situ sorang2..
lupa nak cakap. kakak aku masa nie dah jaga pasal nak buat kerja dia, nasib baek dia kejut aku pasal aku mengigau.., dia ingat aku main2 tue yang dia marah.., pasal menakutkan dia jugak yg sedang buat kerja..hehe

esoknya, masa aku gi kebun gan bapak aku.., bro endon yang selalu lepak gan aku tanya aku."semalam ko ader mimpi ape2 tak bang"... ish maner dia tau aku mimpi malam tadi.. pastu aku cerita laa mimpi aku tue.. pastu dia tanya aku.., semalam ko meracun kat sawit belakang tue ker..? aku cakap "aar., naper..?" "ish, tmpat tue mmg keras sket, tu pasal owner dia pon tak berani datang tgok kebun dia., just upah orang jer .."
aku ingat ke bro endon nie mmg tau aku mimpi ngeri, rupanya sekadar tanya pasal nak no ekor untuk beli hari ni, tu tanya aku mimpi apa..ceh..!! tapi pasal aku cerita aku bwk nissan sunny dlm mimpi tue, so dia amek laa no kereta tu...

pagi buta nie, sejarah berulang kembali.., aku mimpi hanto lagi., kali nie memang sangat teruk., pasal kali nie mimpi yang sebijk juga macam real.., sebelum nie aku sekadar nampak lembaga hitam jer.., sekarang dlm mimpi tu aku jumpa direct face to face.., banyak plak tu bilangan dia.., siap pakai kain puteh lagi.. ish, memang seram laa.., dan bila aku tau nie mimpi dan aku tak boleh mengawalnya,, so aku cuba untuk bangun.., dan apabila aku telah berjaya keluar dari mimpi tu, aku ader masalah lain plak.., coz aku rasakan roh aku dah masuk tubuh tapi badan tak leh gerak..aku hanya mampu tengok sekeliling bilik jer dengan pandagan mengantuk..dan aku nmpak member aku yang lagi tadi main ladtop ader kan hujung bilek.. aku try untuk bangun tapi pasal dah tak boleh so, aku terlelap laa balek..

ishh.. kalo terlelap terus takper...,nie boleh plak mimpi hanto aku sambung balek..arrghh..seram2.. aku tak tahan...
dan perkara aku terjaga tapi takleh gerak badan pastu terlelap balek berulang 2,3,4 kali juga..dan kali terakhir, bila aku btul2 dah seram gila2 punya dan aku takot untuk terlelap balek, aku pon meronta-ronta untuk bangun smbil cuba minta bantuan member aku yang kat hujung blek tue, tapi suara aku seakan tersangkut.. aku cuba gak untuk bangun.. dan aku berjaya..

pastu aku tengok sekeliling.., dan aku pegi kat member aku yang kat hujung tadi.. aku tengok dia bergelak gan member aku sorang lagi.., cisss..!! rupanya dia gelakkan aku.. pastu aku cakap arr aku mimpi hanto.., diaorang terus gelakkan aku.., diorang ingat aku main2 masa meracau2 tu.. diorang kata aku bunyi erkk..erkk smbil tangan bergerak.. aku tanya banyak kali ker aku buat cam tue.. diorang cakap byk kali gak.., sekejap ngigau pastu senyap.. dan yang paling lama masa yang last tadi..

aku yang mendengar diorang cakap cam tue.., jadi rasa cm nak marah..,
"apsal ko tak kejut aku tadi, separuh mati aku nak bagun tau..yang last tue lama pasal aku dah lepak dah, tue cuba bangun sungguh2.."
"laa.., tak pernah cakap pon suruh kejut"
diorang yang mendengar hanya ketawakan aku, juga seolah2 mempermain2kan aku..
"arrgghh ko tak kena lagi boleh la cakap, kalo ko dah kena baru kau tau.."

pastu aku ingat nak terus tido dekat dengan diorang, tapi bila pikirkan mimpi tadi yang paling seram aku kena,, terus tak jadi, aku bukak ladtop terus tulis entry nie...

teringat juga aku masa kecik2, aku selalu gelak kat bapak aku bila dia mengigau.., dan mak aku mesti cepat2 datang kejutkan dia.., pasal bapak aku selalu jgak mengigau,, jadi kitaorang adik beradik dah tau perlu buat aper.. gelak pastu kejutkan bapak aku.. gelak bukan pasal apa, mmg lawak laa kalo bapak aku mengigau..

sekarang, aku plak yang kena, dan aku tau hikmahnya kenapa kena kejutkan orang yang mengigau nie..mungkin dia mimpi seram cam aku juga..dan pasnie aku rasa aku tak leh nak gelakkan bapak aku lagi.., pasal aku sendiri pon dah terkena..taubat beb..!!!


cerita seramp/s:aku masih lagi seram nak tido semula nie..oh!



Thursday, July 8, 2010

IDenTiti.....

(cerita tentang diri sendiri)

nun di sudut bilik didalam sebuah rumah, terlihat seorang budak sedang asyik merenung diluar jendela.. matanya leka memerhatikan hujan2 yang turun untuk membasahi bumi, hatinya turut terhibur melihat burung2 terbang mencari tempat berteduh.. daun2 yang gugur ditiup angin kencang dan pokok bergoyang2.. udara segar yang menghembus kemukanya turut menyamankan suasana..

termenung sendiri... smbil hatinya turut mengagumi kebesaran yang maha esa.. setiap yang terjadi pasti punya sebabnya.. makanya dia tidak pernah melihat sesuatu hanya sekadar sebelahmata tapi melihat penuh dari sudut yang berbeza.. setiap perkara pasti ader hikmahnya..dan hikmah itu harus dicari bukan sekadar dinanti.., andai kesakitan menimpa tanpa dipinta itulah petanda penghapusan dosa..tapi andai hanya tahu mengeluh dan mencarut tidak semena-mena, nmpaknya dosa bertambah laa pula.., begitu banyak sekali hikmah yang diberi tapi jarang sekali kita bersyukur dengan kurniaan yang diberi..

budak nie sememangnya punya cita-cita yang tersendiri., ia tidak ingin menjadi kaya, tetapi harus menjadi kaya..dengan harta ia harapkan mampu menegakkan kalimah ilahi..,tidak hanya kecapi rasa selesa sendiri..,biarlah mampu memegang ekonomi kembali..
biarlah keinginan untuk membeli satu alam ini menjadi tunjang semangat dirinya.. lantaran bisnes menjadi minatnya kerna 9/10 rezeki pasti menjadi miliknya..

budak ini masih lagi termenung sendiri.., sememangnya dia suka akan suasana hujan.., ketenangan juga banyak diraih ketika ini.. kadang2 teringat kembali zaman sekolahnya.., mlihat banyak benda berlaku., mereka bercerita pasal botol2 , dan paling banyak sekali cerita pasal awek.. dan yang pasti juga, bagi aku awek tue bukan sekadar untuk berpegang tangan, pastu diusung kesini kesana, peluk sana peluk sini.. raba sana, sini juga..berapa banyak peluk daaa.., pastu terjadilah adegan2 sehingga terlihat hasil karya yang sangat malu untuk diketahui, tetapi nilai karya itu menjadi bahan hangat apabila diketahui media dan masyarakat.., kerna mereka sangat pelik bagaimana mngkin terlihat bayi2 bergelimpangan kesini sana, bergolek2 juga..erk!...

budak itu tahu itu sekadar jamuan nafsu yang tidak akan pernah berkekalan.. tapi kenapa mereka tidak mampu untuk membendungnya..oh! .. tapi kadang2 teringin juga ingin melakukan seperti mereka, benda best kan..saper tak suka.. tengok awek seksi jalan depan mata tergugat juga iman ini..oh!.. tapi memandangkan dunia nie bukan dia yang punya tapi yang maha esa yang punya.., jadi terpaksalah budak nie berlakon jadi baek.. dan cuba juga jadi pelakon yang terbaek juga,, punyai cita2 juga agar biarlah mendapat anugerah pelakon terbaek dan melayakkan dia untuk masuk ketempat yang diidam2kan ramai orang..

coretan ini sekadar puisi biasa, bukan untuk memperli kepada sesiapa, hanya peringatan buat diri sendiri juga, yang ingin sekali hidup sempurna tapi tak bermakna perlu kan harta satu dunia.. lagilah tak diperlulah bertukar awek sentiasa..cukuplah sekadar kekasih yang diatas sana…itulah dia cinta tertinggi dan tiada yang lain melainkannya..oh!

p/s:dunia itu ibarat perempuan tua yang disolek..okk oh!

Thursday, July 1, 2010

10 BaNDaR RaYa PaliNG MaHaL...

(kemana destinasi anda ingin pergi..)

Buat kali pertama, tiga bandar raya Afrika termasuk dlm senarai 10 bandar raya paling mahal berdasarkan "Kajian Kos Kehidupan Sedunia Mercer".

10 Bandar Raya Paling Mahal Dunia..

1- Luanda, Angola
2- Tokyo, Jepun
3- Ndjamena, Chad
4- Moscrow, Russia
5- Geneva, Switzerland
6- Osaka, Jepun
7- Libreville, Gabon
8- Zurich, Switzerland
8- Hong Kong, China
10- Conpenhagen, Denmark


(kenapa ader no8 dua kali, sebab kedudukan mereka terikat seri..)

5 Bandar Paling Mahal Serantau..

Asia Pasifik
2- Tokyo, Jepun
6- Osaka, Jepun
8- Hong Kong, China
11- Singapore, Singapore
14- Seoul, Korea Selatan


Asia Barat / Afrika
1- Luanda, Angola
3- Ndjamena, Chad
7- Libreville, Gabon
13- Victoria, Seychelles
19- Tel Aviv, Israel


Eropah
4- Moscow, Russia
5- Geneva, Switzerland
8- Zurich, Switzerland
10- Copenhagen, Denmark
11- Oslo, Norway


Amerika
21- Sao Paulo, Brazil
27- New York, AS
29- Rio de Janeiro, Brazil
45- Havana, Cuba
55- Los Angeles. AS


(kedudukan Oslo gan Singapore turut terikat seri..)
sumber->Harian Metro 30/7/10

skrang korang dah tgok bukan, jadi kemanakah hala tuju korang selepas ini untuk berbulan madu, study, atau untuk melancong...



-------------------------------------------------------------------------

top 10 sahabat yang dijamin masuk syurga..

1- Abu BAkar Siddiq ra.
2- Umar Bin Khatab ra.
3- Usman Bin Affan ra.
4- Ali Bin Abi Thalib ra.
5- Thalhah Bin Abdullah ra.
6- Zubair Bin Awaam ra.
7- Sa'ad Bin Abi Waqqaf ra.
8- Sa'id Bin Zaid ra.
9- Abdurrahman Bin Auf ra.
10- Abu Ubaidillah Bin Jarrah ra.


kat atas tadi aku bagi list top 10 bandar yang paling mahal, skrang meh aku bagi top 10 sahabat yg dijamin masuk syurga..,
apa kena mengena semua nie erk.., yee.. memang ader kena mengena pasal aku nak korang tau juga 10 sahabat nie pastu hafal terus masuk kat benak kepala..(aku pon kadang2 lupa..okk oh!)

"buat aper bang nak hafal, dapat faedah ker..?"
yang tue korang jangan tanya aku., coz aku skadar nak sharing nilai2 yang pada diorang sehingga menyebabkan diorang dijamin masuk syurga..(hehe..erti hidup untk mmberi kan..so aku sharing laa).

aku rasa ader nama2 kat atas tue korang dah familiar dengar, tapi pernah tak korang terpikir nak jadi macam mereka tue.
"isk maner boleh bang, diorang para sahabat kita nie manusia biasa jer..iman pon tak kuat.."
hehe..mmg laa korang tak leh jadi sebijik macam mereka, lagi2 kalo korang perempuan..lagi lah tak same..(isk aper aku mengarut nie).. tapi yang aku pasti korang semua mesti nak masuk syurga kan.. so, korang baca jer laa nilai2 yang ader kat mereka2 nie..


kalo korang tgok, ketika rasulullah cakap dia gi isra mikraj, ramai tak percaya, kata rasulullah gila laa, meroyan laa, buang habitat laa..senang cakap kena kutuk habis laa..(kalo korang kena kutuk mesti moral down kan..) tapi bila abu bakar dengar jer cerita yang rasulullah alami tue, direct jer dia cakap ini cerita benar.., bukan tahyol, bukan cerita hanto, bukan auta tapi fakta maa..., pastu kalo tengok abu bakar nie sangat hyper active, hari nie dia masuk islam besok jer dah tarik orang lain masuk islam gak..tue pasal orang cakap kalo dikumpulkan iman seluruh manusia kat muka bumi nie, nescaya tidak dapat menandinggi iman abu bakar..
pasal apa.., pasal bila korang ajar orang buat baek maka pahala orang yang buat baek tue pon mengalir kat ko..macam ala-ala marketing level gitu..same jugak bila korang ajar orang buat jahat, makanya dosa orang yang buat jahat tue mengalir jugak kat tubuh korang..(isk..nie aku dengar member2 aku cerita, kalo salah tolong jolokkan err..)sebab tue kalo korang tengok, ramai kawan2 korang dok sebuk ajak korang buat baek, ajak gi smbahyang kat surau laa, gi dengar ceramah ugama, suruh korang tutup aurat laa, suruh korang belasah anak pak mat laa..oppss, yang nie tak..! tak masuk dlm list aku, senang cakap bnyak lagi laa kawan korang ajak sampai tak terhitung jari jemari daku(tiga malam tanpa bintang yeeH..).. kalo member korang ajak buat jahat plak, yang tue aku malas nak cerita..
tapi macam maner sikap korang plak bila diajak buat baek.., mesti nak memberontak kan..

"alaa..mak bapak aku tak ke surau pon, tak kan aku nak gi.."
"arrghh.,malas aku dengar ceramah, lagipon aku dah tau aper dia nak cakap.."
"tutup aurat..!! oh no..! nanti saya panas laa.."
"ye la2..nanti aku buat laaa.."
"bla..bla..bla....
"

berapa banyak daa alasan korang...smpai tak tercapai akal ku nak mendengarnya..hehehe..
lagi kalo berbentuk teguran lagi laa korang payah nak terima,, sememangnya manusia tue memang tak suka dditegur..(aku pon same..isk2)..

ok laa..malas aku nak tulis panjang2, sampai sini jer laa aku tulis..
"aik..!! baru cerita pasal abu bakar bang tak kan dah abis,maner cerita kisah sahabat yg lain.."
oppsss..!! maafkan aku, pasal aku memang suka membaca blog orang dari menulis blog sendiri..hehe...
(lain kali aku tulis laa kalo rajin..okk oh!)

-nantikan aku berjalan2 kat blog korang plak- p/s:biar sket, lama2 jadi bukit..hahaha..