"dan tetaplah memberi PERINGATAN, kerana sesungguhnya PERINGATAN itu
bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."-51:55

Respond Form ( I'm Independent Distributor Islam...)

Name:
Email Address:
Phone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Terengganu, Kelantan, Pahang
Sabah, Sarawak, Labuan
If I can help you to : Lose Jahiliah
Gain Ukhwah
Build Iman
Improve AlQuran
Healthy Mathurat
Feel Great With Islam
Earn extra Pahala

Click here to put a form like this on your site.

Tuesday, June 29, 2010

Tips for blogger..

(apakah perasaan anda apabila.......)

sememangnya aku nie mmg suka membaca blog orang dari menulis untuk blog sendiri.., tapi kali nie aku mmg benar2 nak menulis sesuatu sebab aku rasa benda nie memang patut pon ditulis.. aku nak tanya korang laa kan, pernah tak korang nak komen blog member2 korang tapi bila nak komen tue kuar plak "word verification"..tak macam leceh plak kan..kita dah laa penat2 nak komen dia punya blog pastu sahaja jer menyusahkan kita untuk isi plak ruang verification tue.. aku assume dia tak perasaan laa kot..(hehe..sangka baek).. pasal kalo dia komen blog dia sendiri mmg tak perlu isi ruang verification tue... mungkin juga korang nak mengurangkan spam...hmm, tak kisah laa apa pon alasannya tapi tetap melecehkan aku dan orang lain..


jadi aku sebagai seorang blogger (cehh..!,tak macam kerek plak kan) ingin nak ajarkan korang macam maner nak buang "word verification" tue(pasal erti hidup untuk memberi).. walaupon dah banyak blog yang tulis pasal benda nie, tapi aku kasi tau jer laaa.., kerna aku tau mungkin korang nie newfish(betul ker istilah aku guna nie..) macam aku jugak, dan akan ader lagi orang baru yang nak buat blog, so aku tulis juga pasal benda nie...


1.Word Verification untuk komen..

untuk pengetahuan korang, blog korang nie selalunya dia datangi dalam keadaan "Show word verification"..?==>"YES"..

tips for blogger
sebenar setting ini untuk mengelakkan spam, tapi janganlah smpai menyusahkan aku dan kawan2 untuk menghantar komen..

sebagai pemilik blog yang punya penghargaan tinggi serta sangat memuliakan tetamu2 nya(dlm islam pon wajib muliakan tetamu tau..).. maka, dengan rendah hati aku mengajak korang disable kan fungsi ini..sebagai tanda terima kasih kepada pengunjung2 yang sudi memberi komen pada blog korang serta tidak laa menyusahkan mereka..harap korang dapat mengerti..oh!
(setting>Comments>Show word verification for comments?-NO)

tips for bloggerp/s:baru jer belajar buat blog dah nak ajar org plak..owk oh!

Saturday, June 26, 2010

sudah update...

(adakah anda sudah menulis..)

pada suatu pagi yg dingin..
muncul sebuah motosikal LC memasuki sebuah kebun yg agk sunyi..
kemudian kelihatan seorang budak lelaki separuh baya diats motor tue..

~bunyi2 unggas masih lagi kedengaran~..

motor tue akhirnya diparking berdekatan sebiji calbite..
budak tue melihat sekeling kebun..
pergggh..!! byk lagi anak kayu getah yg perlu dibunuh nampaknya..
budak tue bermonolog sendirian..
maka, kasut getah disarungnya, racun pokok dibancuhnya.,., arr tak lupa juga berus untuk disapu kat pokok2 tue...
baru sahaja hendak melangkah kaki untuk menjalankan tugas2 yg sekian lama tertunggak tu..
sakit perut pulak datang melanda...

"cisss..!! time2 cm nie laa sakit perut..adoii.."

so, terpaksa laa melepak kejap diats motor sementara menunggu sakit nie reda dulu...dalam asyik menahan sakit, fikiran melayang termenungkan akan nasib diri..
"isk..isk.. aku rasa banyak betul benda yang tertangguh sejak duk rumah nie.. iman pon asyik down jer.. ape lah nasib.. tugas yang murabbi suruh buat pon masih tak buat lagi... hafazan alquran masih jauh, buku2 yg disuruh baca lagi laaa..cerita Qamar Bani Hashim pon jauh sekali nan menontonnya.. sempat nonton cerita Nur Kasih gan ikhwah ade laa..maafkan ku wahai murabbi..oh!
opppsss..baru aku ingat..,aku juga lupa nak update blog aku, perasan sbuk jer memanjang.."...

~setelah hmpir 10 minit~

budak lelaki tadi sudah mula menjalankan tugas2nya.. berjalan dari satu lorong ke satu lorong, dari satu anak pokok ke satu anak pokok.. satu pon pantang terlepas dari pandangan nyer... semua anak pokok ini mesti dimusnahkan..oh!

tiba-tiba suasana yang sunyi sepi tadi bertukar menjadi riuh...
kedengaran bunyi music dimainkan di sebuah rumah berhampiran bukit berdekatan..
"laaaa..time aku nak tenang2 cam nie laa ader plak yg menganggu..isk, kacau daun btul laaa.."..
sedang asyik sebuk meracun anak pokok dan telingaa terpaksa melayan music dari seberang...

Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu..


"errh, cam pernah dengar jer lagu nie..."
kerja2 meracun berhenti seketika.. kita beri laluan kepada lagu yg sedang berkumandang...
"hmm..nie lagu lama nie.., best gak nie lama tak layan..huhu.."
(berehat sebentar bersama kit kat..)..

Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan...


ai say men... cam perli aku jer lagu nie...
aku tau laaa blog aku lama tak update...time2 cm nie laaa leh dengar lagu nie....aku bukan sengaja tak update ok.. tapi, bila aku bukak ladtop jer, ader jer halangan melintang.. baru jer nak menaip, hati pon cakap.."arrrg..dari aku menaip, baek aku baca blog orang.. aku taip bukan best pon, lagipon takder orang nak baca nyer post ko nie.., bek ko baca blog orang jer, leh dapat input lebih.., lagipon baca blog diorang lagi bestt..."..
nampaknya terbantut lagi aku nak menulis..huk..huk..
(ok, smbung balek dengar lagu..)

( korus )
Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan...


(erhh.., dah chorus..., haha..pasal dah ganti gan aku nyer mainan perasaan td..)..
isk..isk..huk..huk..sob..sob...., nie memang btul menikam sukma dalam dada aku nie.. baru tadi pikir pasal blog, dah kuar lagu nie plak..cam kena tepat kat hidung aku nie..oh!
(ok.., habiskan lagu nie..)..

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini

Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu..

Warna Teks
akhirnya habis jugak lagu nie.. tapi fikiran aku masih tak abis2 melayang...
hmm...teringat pulak ketika mula2 nak buat blog.. aku ingat lagi, mula2 yg excited nak buat blog nie, ialah seorang ikhwah, pasal kena provoke gan murabbi suruh buat.., katanya...hmm.. lupa plak apa kata murabbi, yg aku ingat dia ader bercerita pasal ikwah di tempat laen yg menceritakan keadaan semasa semua ikwah disitu dalam blog dia.. lebih kurang kita leh tau laa keadaan semasa ikwah tue dengan jenguk blog dia laa..tapi aku plak,, hehe.. aku pon dah lupa pasal apa aku buat blog nie..oh!

tapi yang aku pasti.., aku sudah lupa erti hidup adalah untuk memberi.. asyik nak menerima jer.., baca blog orang pastu dapat ilmu dapat maklumat.., senang cakap.. macam-macam ada..,
sedangkan aku,.. masih takot nak menaip, perasaan infiority complex(erhh, btul ker aku eja nie..)..masih wujud dan sentiasa menguasai diri..
maafkan aku kawan.. maafkan aku wahai makhluk tuhan..oh!

setelah penat meracun anak pokok, budak tue pon bersiap2 untuk pulang kerumah.. dengan azam dan semangat pemuda yang membara.."YEHH..!! balek nie aku nak upadate blog....!!..

setibanya dirumah.., ketika membuka ladtop hitam yg berchop kan DELL Inspiron dan berscrenn kan 7.62x13.55 inches..internet mula dilayari..tapi ketika membuka akaun blog nyer..
"alamak..!! aku nak taip apa nie, adei..."
dan tiba-tiba aku lost memory..tak tau nak tulis apa...oh!
(hehe..padahal infiority complex aku dtg lagi..okk oh!)
jadi aku pon gi laa blog orang lain, baca dan terus baca....

ok..smpai sini jer laaa aku merepek..
maafkan aku kalo korang rasa bosan gan entry nie.., tapi nak buat cam ner, dah blog aku.., suka ati aku laa kan..hehe..
tapi pasal erti hidup untuk memberi, aku bagi jgak laa sedikit ilmu untuk korang...
satu teka teki...
bagi aku dua doa yang sering diminta oleh kebanyakkan orang...
(jangan tengok jawapan bawah dulu tau selagi tak bagi...)




jawapan dia... 1.minta nyawa panjang, 2- minta harta banyakk..
ok, teka teki seterusnya..
bagi aku nama makhluk pertama yg minta nyawa dia dipanjangkan oleh ALLAH..2-bagi aku juga nama makhluk yg minta byk harta, tapi last2 dia gan harta2 dia sekali tenggelam kat bumi nie..
(aku rasa korang tau kot jawapan dia..huhu)
apa aku nak cakap kat sini, tak salah korang minta benda2 tue, tapi pastikan mintak sekali keberkatan dalam setiap umor dan harta korang. tanpa keberkatan semua tue tak bererti paham..!!
harta yg sedikit tue andai ader keberkatan padanya, tidak pernah akan terasa susah, dan nyawa yg pendek itu andai ader keberkatan padanya inyallah..menuju jannah.. tapi andai harta bnyak tapi tiada keberkatan.. mesti resah gelisah, pastu takot harta kena curi, takot bisness bangkrup, kena tipu..dan mcm2 lagi laa..

sama jgak dengan nyawa, andai takder keberkatan padanya.. uh.!! mesti kaki korang asyik melangkah ketempat maksiat jer.., biasalah kan syaitan menyambut riang kedatangan korang..siap ckp.. come babeh..come..haha.. lest dance.!. minum air kencing aku nie..oh!
tapi rumah ALLAH.. sunyi sepi je laaa.. byk tiang dari orang..biasa laa kan, club untuk orang tua2.., nanti dah tua laa kita pegi kan.. masa muda nie gi laa club orang muda2..baru laa ader life..!!
jiwa korang terseksa..oh!

last skali aku nak kongsi..
..tangan diatas lebih mulia dari tangan dibawah..infak p/s:nanti adalah yg gatal ckp, cam ner kalo tangan diats amik duit dari tangan dibawah...

Thursday, June 3, 2010

CaRi MeNanTu 2..

Semalam setelah sekian lamanya tergerak jugak aku nak menonton tv, mungkin kebosanan yang melampau-lampau coz hari2 mengadap ladtop jer. Berita mengenai konvoi yang bergerak ke palestin menjadi isu utama di tv 9 pada pagi tue. Rasanya semua tv kot memang menjadikan isu ini sebagai isu utama..hahaha, tapi bagus la sekurangnya dapat la membuka mata mengenai isu palestin yang semakin berkubur tu. Kalo tak,masyarakat sampai skrang pon masih tak tahu pasal saudara kita kat seberang sana tu.. mudahan2an kesedaran mengenai isu palestin ini lebih membuka hati mereka untuk mendekati islam secara mendalam lagi.

Seusai berita tv 9 tue, aku tertonton laa plak satu rancangan nie.. aku rasa cukup menarik la kot. Tajuk dia “Cari Menantu 2”. Aku rasa cerita nie ulangan jer kot, tak tau laaa.. tapi sedang aku nonton rancangan nie, teringat la plak sorang ikhwah nie yang tak habis2 duk cerita pasal nikah. “akh sem depan kita gi kursus nikah jom..” haha..teringat laa plak ajakan dia tue..sabar er r akh, kalo ader duet sem depan kita gi same2 ok.. yang penting kita gencarkan dulu bisness kita, pastu kalo nak ajak taaruf same2 gan akhwat pon boleh..huhu..

Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir. (30:21)

Sememangnya fitrah manusia tu inginkan pasangan. Sebab apa, sebab bila dah beristeri ni la membuatkan hati kita lebih tenang,dan hati juga lebih terjaga. Takderlah mata meliar jer sini sana, maksiat pon boleh dielakkan. Inyaalllah..

Bagi aku rancangan macam ini memang bagus buat mereka2 yang baru hendak meniti kealam perkahwinan. Nanti takder laa blurr sangat bila dah kawin nanti…hahaha..(erh..,naper excited sgt plak aku nie..huhu). tapi memang tak kering gusi jugak la melihat telatah pasangan2 nie ketika menjawab soalan2 yang di kemukakan oleh para juri (ustaz & ustazah). “macam mane kalo suami anda sering sembahyang lewat pada waktunya,” Tanya juri pada pasangan perempuan.. gurlp.., sembahyang lewat, uishh.. hal cam nie pon dia tanya gak ker. Tp dengan bersahaja nya pasangan perempuan tu menjawab “saya tegur laa, kalo tak paham jugak jawabnya kalo gitu tak masak la..”haha..mudah2an apa yang terungkap dari mulut tue dapat laa dikotakanya, tapi nanti jangan sampai anak2 plak tak dapat makan err…

“Wanita itu lazimnya dinikahi kerana empat perkara: kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya, dan kerana agamanya, maka pilihlah wanita yang mempunyai agama, (JIKA TIDAK) maka BINASALAH ENGKAU.” (Diriwayatkan Bukhari dan Muslim).

Ada satu hal lagi yang penting sepanjang hidup berumah tangga nie, iaitu tarikh2 keramat yang dianggap penting oleh isteri tapi dianggap sepele oleh suami. “macam mana kalo hari jadi kekasih dia lupa, apa nak buat..?” soalan cepu mas buat pasangan perempuan. “hmm..saya bagi laa hint2 sket kat dia,tanya ada hari special tak hari nie..,”. tiba2 plak pasangan lelaki nie menyampuk “mungkin ade pasar malam kot..”, hahaha..sekali lagi aku tergelak. Buat bakal2 suami, jangan lah hal2 cam nie dianggap sepele jer bagi anda, masakan soalan yang begini yang ditanya oleh para juri bukankah untuk menunjukkan ada satu kepentingan disitu. Jangan nanti isteri anda muncung jer mulutnya sebab merajuk. Kang payah plak nak pujuk. Jadi mencegah lebih baek dari merawat..haha..

"Perkahwinan adalah salah satu sunnahku. Barangsiapa tidak menyukai sunnahku, maka sesungguhnya ia tidak meyukai aku."

Ada satu lagi perkara yang aku dapat dari rancangan tu, ketika malam pertama nanti..( aiss.. segan plak nak sebut word tu..) buat bakal2 isteri, jangan lupa disediakan segelas air susu buat pasangan anda. Kerana ini adalah sunah yang dianjurkan oleh rasulullah. Sahabat sendiri pernah bertanya kepada rasullullah, kenapa laa air susu. Teh ker kopi ker..tak leh ker… sebab susu tue kan melambangkan kesucian, kebersihan, dan keharmornian itu sendiri.. (sebenar byk lagi sunah yg lain, tp yang ini yg diingatkan oleh ustazah nur bayah..huhu).

Dan sesungguhnya pada binatang ternak itu benar-benar terdapat pelajaran bagi kamu. Kami memberimu minum dari pada apa yang berada dalam perutnya (berupa) susu yang murni antara kotoran dan darah, yang mudah ditelan bagi orang-orang yang meminumnya. (Al-Nahl, 16:66)
Fuhh..sebenar banyak lagi benda nak kena tau sebelum masuk kealam perkahwinan nie. Misal nya tentang haid wanita, rukun nikah, mas kahwin..aduhh..memang banyak, jadi jangan lupa penuhi dada anda dengan ilmu munkahat nie sebelum nak berkahwin ok..


p/s: teringat ketika sekolah agama darjah 5, munakahat dapat A, ustazah siap cakap lepas nie kamu dah boleh kahwin laa…(hahaha…)