"dan tetaplah memberi PERINGATAN, kerana sesungguhnya PERINGATAN itu
bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."-51:55

Respond Form ( I'm Independent Distributor Islam...)

Name:
Email Address:
Phone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Terengganu, Kelantan, Pahang
Sabah, Sarawak, Labuan
If I can help you to : Lose Jahiliah
Gain Ukhwah
Build Iman
Improve AlQuran
Healthy Mathurat
Feel Great With Islam
Earn extra Pahala

Click here to put a form like this on your site.

Saturday, June 26, 2010

sudah update...

(adakah anda sudah menulis..)

pada suatu pagi yg dingin..
muncul sebuah motosikal LC memasuki sebuah kebun yg agk sunyi..
kemudian kelihatan seorang budak lelaki separuh baya diats motor tue..

~bunyi2 unggas masih lagi kedengaran~..

motor tue akhirnya diparking berdekatan sebiji calbite..
budak tue melihat sekeling kebun..
pergggh..!! byk lagi anak kayu getah yg perlu dibunuh nampaknya..
budak tue bermonolog sendirian..
maka, kasut getah disarungnya, racun pokok dibancuhnya.,., arr tak lupa juga berus untuk disapu kat pokok2 tue...
baru sahaja hendak melangkah kaki untuk menjalankan tugas2 yg sekian lama tertunggak tu..
sakit perut pulak datang melanda...

"cisss..!! time2 cm nie laa sakit perut..adoii.."

so, terpaksa laa melepak kejap diats motor sementara menunggu sakit nie reda dulu...dalam asyik menahan sakit, fikiran melayang termenungkan akan nasib diri..
"isk..isk.. aku rasa banyak betul benda yang tertangguh sejak duk rumah nie.. iman pon asyik down jer.. ape lah nasib.. tugas yang murabbi suruh buat pon masih tak buat lagi... hafazan alquran masih jauh, buku2 yg disuruh baca lagi laaa..cerita Qamar Bani Hashim pon jauh sekali nan menontonnya.. sempat nonton cerita Nur Kasih gan ikhwah ade laa..maafkan ku wahai murabbi..oh!
opppsss..baru aku ingat..,aku juga lupa nak update blog aku, perasan sbuk jer memanjang.."...

~setelah hmpir 10 minit~

budak lelaki tadi sudah mula menjalankan tugas2nya.. berjalan dari satu lorong ke satu lorong, dari satu anak pokok ke satu anak pokok.. satu pon pantang terlepas dari pandangan nyer... semua anak pokok ini mesti dimusnahkan..oh!

tiba-tiba suasana yang sunyi sepi tadi bertukar menjadi riuh...
kedengaran bunyi music dimainkan di sebuah rumah berhampiran bukit berdekatan..
"laaaa..time aku nak tenang2 cam nie laa ader plak yg menganggu..isk, kacau daun btul laaa.."..
sedang asyik sebuk meracun anak pokok dan telingaa terpaksa melayan music dari seberang...

Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu..


"errh, cam pernah dengar jer lagu nie..."
kerja2 meracun berhenti seketika.. kita beri laluan kepada lagu yg sedang berkumandang...
"hmm..nie lagu lama nie.., best gak nie lama tak layan..huhu.."
(berehat sebentar bersama kit kat..)..

Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan...


ai say men... cam perli aku jer lagu nie...
aku tau laaa blog aku lama tak update...time2 cm nie laaa leh dengar lagu nie....aku bukan sengaja tak update ok.. tapi, bila aku bukak ladtop jer, ader jer halangan melintang.. baru jer nak menaip, hati pon cakap.."arrrg..dari aku menaip, baek aku baca blog orang.. aku taip bukan best pon, lagipon takder orang nak baca nyer post ko nie.., bek ko baca blog orang jer, leh dapat input lebih.., lagipon baca blog diorang lagi bestt..."..
nampaknya terbantut lagi aku nak menulis..huk..huk..
(ok, smbung balek dengar lagu..)

( korus )
Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan...


(erhh.., dah chorus..., haha..pasal dah ganti gan aku nyer mainan perasaan td..)..
isk..isk..huk..huk..sob..sob...., nie memang btul menikam sukma dalam dada aku nie.. baru tadi pikir pasal blog, dah kuar lagu nie plak..cam kena tepat kat hidung aku nie..oh!
(ok.., habiskan lagu nie..)..

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini

Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu..

Warna Teks
akhirnya habis jugak lagu nie.. tapi fikiran aku masih tak abis2 melayang...
hmm...teringat pulak ketika mula2 nak buat blog.. aku ingat lagi, mula2 yg excited nak buat blog nie, ialah seorang ikhwah, pasal kena provoke gan murabbi suruh buat.., katanya...hmm.. lupa plak apa kata murabbi, yg aku ingat dia ader bercerita pasal ikwah di tempat laen yg menceritakan keadaan semasa semua ikwah disitu dalam blog dia.. lebih kurang kita leh tau laa keadaan semasa ikwah tue dengan jenguk blog dia laa..tapi aku plak,, hehe.. aku pon dah lupa pasal apa aku buat blog nie..oh!

tapi yang aku pasti.., aku sudah lupa erti hidup adalah untuk memberi.. asyik nak menerima jer.., baca blog orang pastu dapat ilmu dapat maklumat.., senang cakap.. macam-macam ada..,
sedangkan aku,.. masih takot nak menaip, perasaan infiority complex(erhh, btul ker aku eja nie..)..masih wujud dan sentiasa menguasai diri..
maafkan aku kawan.. maafkan aku wahai makhluk tuhan..oh!

setelah penat meracun anak pokok, budak tue pon bersiap2 untuk pulang kerumah.. dengan azam dan semangat pemuda yang membara.."YEHH..!! balek nie aku nak upadate blog....!!..

setibanya dirumah.., ketika membuka ladtop hitam yg berchop kan DELL Inspiron dan berscrenn kan 7.62x13.55 inches..internet mula dilayari..tapi ketika membuka akaun blog nyer..
"alamak..!! aku nak taip apa nie, adei..."
dan tiba-tiba aku lost memory..tak tau nak tulis apa...oh!
(hehe..padahal infiority complex aku dtg lagi..okk oh!)
jadi aku pon gi laa blog orang lain, baca dan terus baca....

ok..smpai sini jer laaa aku merepek..
maafkan aku kalo korang rasa bosan gan entry nie.., tapi nak buat cam ner, dah blog aku.., suka ati aku laa kan..hehe..
tapi pasal erti hidup untuk memberi, aku bagi jgak laa sedikit ilmu untuk korang...
satu teka teki...
bagi aku dua doa yang sering diminta oleh kebanyakkan orang...
(jangan tengok jawapan bawah dulu tau selagi tak bagi...)




jawapan dia... 1.minta nyawa panjang, 2- minta harta banyakk..
ok, teka teki seterusnya..
bagi aku nama makhluk pertama yg minta nyawa dia dipanjangkan oleh ALLAH..2-bagi aku juga nama makhluk yg minta byk harta, tapi last2 dia gan harta2 dia sekali tenggelam kat bumi nie..
(aku rasa korang tau kot jawapan dia..huhu)
apa aku nak cakap kat sini, tak salah korang minta benda2 tue, tapi pastikan mintak sekali keberkatan dalam setiap umor dan harta korang. tanpa keberkatan semua tue tak bererti paham..!!
harta yg sedikit tue andai ader keberkatan padanya, tidak pernah akan terasa susah, dan nyawa yg pendek itu andai ader keberkatan padanya inyallah..menuju jannah.. tapi andai harta bnyak tapi tiada keberkatan.. mesti resah gelisah, pastu takot harta kena curi, takot bisness bangkrup, kena tipu..dan mcm2 lagi laa..

sama jgak dengan nyawa, andai takder keberkatan padanya.. uh.!! mesti kaki korang asyik melangkah ketempat maksiat jer.., biasalah kan syaitan menyambut riang kedatangan korang..siap ckp.. come babeh..come..haha.. lest dance.!. minum air kencing aku nie..oh!
tapi rumah ALLAH.. sunyi sepi je laaa.. byk tiang dari orang..biasa laa kan, club untuk orang tua2.., nanti dah tua laa kita pegi kan.. masa muda nie gi laa club orang muda2..baru laa ader life..!!
jiwa korang terseksa..oh!

last skali aku nak kongsi..
..tangan diatas lebih mulia dari tangan dibawah..infak p/s:nanti adalah yg gatal ckp, cam ner kalo tangan diats amik duit dari tangan dibawah...

6 comments:

shahniz said...

lagu Papa rock… Ramli Sarip… ‘Bukan Kerana Nama’…

Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu

( korus )
Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini

Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu

Anonymous said...

inferiority complex...prasaan 2 mmg harus ad...
mlahan bukan stakat prasaan tu je bang,rasa hina dan dina pon perlu ad sbnr ny,...
emm,..yelah sbb trbina ny kita pon dr tnah kan..ap ad ngn tnah?!! y mjority pndg tnah tu bnda y kotor..
TP...kita kna igt bang,..
dr tanah la tmbuh ny pohon2 y segar mmbesar..
dr tnah la..ad hdupan y brlindung d dlm ny..
dan dr tnah jg org boleh duet,,
snag kate tnah mnympan 1001 mnfAat..
maka ny jgn jd kan alsn "inferiority complex" utk tdak trus
brsastera..krn anda d lhirkan dgn 1001 mnfaat!!..
KEEP ON MOVING!!!...
mhn sribu kmaafan..

shahniz said...

trima kasih,,, jumpa gak ejaan dia yg btul..hehe..
perasaan tue kadang2 tak kena pada tmpatnya..smpai di tegur oleh rakan.. inyaallah, skrang dah berjaya kawal, kalo tak pasti entry nie tidak berjaya dipublishkan..
terima kasih semua..oh!

syauqah said...

oo..tahniah.!da lama xdgr pesanan2 tu..padahal sebelum ni penah dgr...tapi skang da lupa n bro igt kn...tq3....teruskan menulis..-ada bakat utk jadi mcm ustaz pahrol ni- =p

shahniz said...

trimas..
sgala puji hanya tuk ALLAH..
isk2.. baru nak belajar mnulis..
ilmu pon cetek jer...tak cm ustaz pahrol..
hehe..

Anonymous said...

..tangan diatas lebih mulia dari tangan dibawah.. :) kalau sudi jom kita sertai... http://www.infaqonline.com.my/ ...