"dan tetaplah memberi PERINGATAN, kerana sesungguhnya PERINGATAN itu
bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."-51:55

Respond Form ( I'm Independent Distributor Islam...)

Name:
Email Address:
Phone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Terengganu, Kelantan, Pahang
Sabah, Sarawak, Labuan
If I can help you to : Lose Jahiliah
Gain Ukhwah
Build Iman
Improve AlQuran
Healthy Mathurat
Feel Great With Islam
Earn extra Pahala

Click here to put a form like this on your site.

Tuesday, June 29, 2010

Tips for blogger..

(apakah perasaan anda apabila.......)

sememangnya aku nie mmg suka membaca blog orang dari menulis untuk blog sendiri.., tapi kali nie aku mmg benar2 nak menulis sesuatu sebab aku rasa benda nie memang patut pon ditulis.. aku nak tanya korang laa kan, pernah tak korang nak komen blog member2 korang tapi bila nak komen tue kuar plak "word verification"..tak macam leceh plak kan..kita dah laa penat2 nak komen dia punya blog pastu sahaja jer menyusahkan kita untuk isi plak ruang verification tue.. aku assume dia tak perasaan laa kot..(hehe..sangka baek).. pasal kalo dia komen blog dia sendiri mmg tak perlu isi ruang verification tue... mungkin juga korang nak mengurangkan spam...hmm, tak kisah laa apa pon alasannya tapi tetap melecehkan aku dan orang lain..


jadi aku sebagai seorang blogger (cehh..!,tak macam kerek plak kan) ingin nak ajarkan korang macam maner nak buang "word verification" tue(pasal erti hidup untuk memberi).. walaupon dah banyak blog yang tulis pasal benda nie, tapi aku kasi tau jer laaa.., kerna aku tau mungkin korang nie newfish(betul ker istilah aku guna nie..) macam aku jugak, dan akan ader lagi orang baru yang nak buat blog, so aku tulis juga pasal benda nie...


1.Word Verification untuk komen..

untuk pengetahuan korang, blog korang nie selalunya dia datangi dalam keadaan "Show word verification"..?==>"YES"..

tips for blogger
sebenar setting ini untuk mengelakkan spam, tapi janganlah smpai menyusahkan aku dan kawan2 untuk menghantar komen..

sebagai pemilik blog yang punya penghargaan tinggi serta sangat memuliakan tetamu2 nya(dlm islam pon wajib muliakan tetamu tau..).. maka, dengan rendah hati aku mengajak korang disable kan fungsi ini..sebagai tanda terima kasih kepada pengunjung2 yang sudi memberi komen pada blog korang serta tidak laa menyusahkan mereka..harap korang dapat mengerti..oh!
(setting>Comments>Show word verification for comments?-NO)

tips for bloggerp/s:baru jer belajar buat blog dah nak ajar org plak..owk oh!

13 comments:

cik panadol said...

setuju...word verification ni baik...tp kalo time line internet tgh slow tahap dewa, ni akan menyebabkan mood untuk memberi komen hilang!

aanz said...

hiohohooo...
btul tu btul..
word ver ni menyusahkan idup sbnrnye

shahniz89 said...

hehe..nak wat cam ner..
sabor je laa kan.

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

+akufobia+ said...

ngahh.jenis ni pun tak best.susahkan.haha.

n@jwamz said...

salam....tanx!
im just say no 2 dat part! heeee")

shahniz said...

bujang-thank for reminder..

aku fobia-mmg sgt susah..hehe.

najwawz-ok lets together say no to WV..!!

Mazru Majid said...

setuju..x yahla letak tu..xde ke spam nye lah...

yahaya said...

saya buang dari mula lagi..komen kan boleh delete..x der hal

shahniz89 said...

mazru-haha..saper laa nak spam kan..

yahaya-btul2..

mamsder said...

ko komen aku nye entri ada word verification x? saja nk kepastian...

shahniz said...

jap..aku gi ziarah blog ko gi tgok..

Anonymous said...

ermm... suka sgt dgn ilmu ni... tq.. :)