"dan tetaplah memberi PERINGATAN, kerana sesungguhnya PERINGATAN itu
bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."-51:55

Respond Form ( I'm Independent Distributor Islam...)

Name:
Email Address:
Phone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Terengganu, Kelantan, Pahang
Sabah, Sarawak, Labuan
If I can help you to : Lose Jahiliah
Gain Ukhwah
Build Iman
Improve AlQuran
Healthy Mathurat
Feel Great With Islam
Earn extra Pahala

Click here to put a form like this on your site.

Thursday, July 1, 2010

10 BaNDaR RaYa PaliNG MaHaL...

(kemana destinasi anda ingin pergi..)

Buat kali pertama, tiga bandar raya Afrika termasuk dlm senarai 10 bandar raya paling mahal berdasarkan "Kajian Kos Kehidupan Sedunia Mercer".

10 Bandar Raya Paling Mahal Dunia..

1- Luanda, Angola
2- Tokyo, Jepun
3- Ndjamena, Chad
4- Moscrow, Russia
5- Geneva, Switzerland
6- Osaka, Jepun
7- Libreville, Gabon
8- Zurich, Switzerland
8- Hong Kong, China
10- Conpenhagen, Denmark


(kenapa ader no8 dua kali, sebab kedudukan mereka terikat seri..)

5 Bandar Paling Mahal Serantau..

Asia Pasifik
2- Tokyo, Jepun
6- Osaka, Jepun
8- Hong Kong, China
11- Singapore, Singapore
14- Seoul, Korea Selatan


Asia Barat / Afrika
1- Luanda, Angola
3- Ndjamena, Chad
7- Libreville, Gabon
13- Victoria, Seychelles
19- Tel Aviv, Israel


Eropah
4- Moscow, Russia
5- Geneva, Switzerland
8- Zurich, Switzerland
10- Copenhagen, Denmark
11- Oslo, Norway


Amerika
21- Sao Paulo, Brazil
27- New York, AS
29- Rio de Janeiro, Brazil
45- Havana, Cuba
55- Los Angeles. AS


(kedudukan Oslo gan Singapore turut terikat seri..)
sumber->Harian Metro 30/7/10

skrang korang dah tgok bukan, jadi kemanakah hala tuju korang selepas ini untuk berbulan madu, study, atau untuk melancong...



-------------------------------------------------------------------------

top 10 sahabat yang dijamin masuk syurga..

1- Abu BAkar Siddiq ra.
2- Umar Bin Khatab ra.
3- Usman Bin Affan ra.
4- Ali Bin Abi Thalib ra.
5- Thalhah Bin Abdullah ra.
6- Zubair Bin Awaam ra.
7- Sa'ad Bin Abi Waqqaf ra.
8- Sa'id Bin Zaid ra.
9- Abdurrahman Bin Auf ra.
10- Abu Ubaidillah Bin Jarrah ra.


kat atas tadi aku bagi list top 10 bandar yang paling mahal, skrang meh aku bagi top 10 sahabat yg dijamin masuk syurga..,
apa kena mengena semua nie erk.., yee.. memang ader kena mengena pasal aku nak korang tau juga 10 sahabat nie pastu hafal terus masuk kat benak kepala..(aku pon kadang2 lupa..okk oh!)

"buat aper bang nak hafal, dapat faedah ker..?"
yang tue korang jangan tanya aku., coz aku skadar nak sharing nilai2 yang pada diorang sehingga menyebabkan diorang dijamin masuk syurga..(hehe..erti hidup untk mmberi kan..so aku sharing laa).

aku rasa ader nama2 kat atas tue korang dah familiar dengar, tapi pernah tak korang terpikir nak jadi macam mereka tue.
"isk maner boleh bang, diorang para sahabat kita nie manusia biasa jer..iman pon tak kuat.."
hehe..mmg laa korang tak leh jadi sebijik macam mereka, lagi2 kalo korang perempuan..lagi lah tak same..(isk aper aku mengarut nie).. tapi yang aku pasti korang semua mesti nak masuk syurga kan.. so, korang baca jer laa nilai2 yang ader kat mereka2 nie..


kalo korang tgok, ketika rasulullah cakap dia gi isra mikraj, ramai tak percaya, kata rasulullah gila laa, meroyan laa, buang habitat laa..senang cakap kena kutuk habis laa..(kalo korang kena kutuk mesti moral down kan..) tapi bila abu bakar dengar jer cerita yang rasulullah alami tue, direct jer dia cakap ini cerita benar.., bukan tahyol, bukan cerita hanto, bukan auta tapi fakta maa..., pastu kalo tengok abu bakar nie sangat hyper active, hari nie dia masuk islam besok jer dah tarik orang lain masuk islam gak..tue pasal orang cakap kalo dikumpulkan iman seluruh manusia kat muka bumi nie, nescaya tidak dapat menandinggi iman abu bakar..
pasal apa.., pasal bila korang ajar orang buat baek maka pahala orang yang buat baek tue pon mengalir kat ko..macam ala-ala marketing level gitu..same jugak bila korang ajar orang buat jahat, makanya dosa orang yang buat jahat tue mengalir jugak kat tubuh korang..(isk..nie aku dengar member2 aku cerita, kalo salah tolong jolokkan err..)sebab tue kalo korang tengok, ramai kawan2 korang dok sebuk ajak korang buat baek, ajak gi smbahyang kat surau laa, gi dengar ceramah ugama, suruh korang tutup aurat laa, suruh korang belasah anak pak mat laa..oppss, yang nie tak..! tak masuk dlm list aku, senang cakap bnyak lagi laa kawan korang ajak sampai tak terhitung jari jemari daku(tiga malam tanpa bintang yeeH..).. kalo member korang ajak buat jahat plak, yang tue aku malas nak cerita..
tapi macam maner sikap korang plak bila diajak buat baek.., mesti nak memberontak kan..

"alaa..mak bapak aku tak ke surau pon, tak kan aku nak gi.."
"arrghh.,malas aku dengar ceramah, lagipon aku dah tau aper dia nak cakap.."
"tutup aurat..!! oh no..! nanti saya panas laa.."
"ye la2..nanti aku buat laaa.."
"bla..bla..bla....
"

berapa banyak daa alasan korang...smpai tak tercapai akal ku nak mendengarnya..hehehe..
lagi kalo berbentuk teguran lagi laa korang payah nak terima,, sememangnya manusia tue memang tak suka dditegur..(aku pon same..isk2)..

ok laa..malas aku nak tulis panjang2, sampai sini jer laa aku tulis..
"aik..!! baru cerita pasal abu bakar bang tak kan dah abis,maner cerita kisah sahabat yg lain.."
oppsss..!! maafkan aku, pasal aku memang suka membaca blog orang dari menulis blog sendiri..hehe...
(lain kali aku tulis laa kalo rajin..okk oh!)

-nantikan aku berjalan2 kat blog korang plak- p/s:biar sket, lama2 jadi bukit..hahaha..

3 comments:

Anonymous said...

peace b upon u..
ak pon ssh gk nk igt2 nm shbt2 2..aptah lg sirah ny..
xpa2!!,,ad ms lg..
time is gold!!
meh rmai2 kita mahalkan nilai diri kita d sisi Allah...
Harap ny laku d hr prdagangan kelak..

meh dgr pantun 2 kerat neh..,

buat bek ajk mmbr, bt jhat jgn skali;
y bek dpt mkan burger,y jhat mkan lahh batu brapi.... (nauzubillah)

hohoi!!
sm2 amk iktbar

shahniz said...

peace b upon to u gak..
ok aku pon masih nak mengigat name2 shbt2 nie..so same2 laa kita err..

pantun 2 kerat dari aku plak..
buat baek dapat pahala,
buat jahat dapat laa dosa..

erk.! hentam sajer lah..

suhaisweet said...
This comment has been removed by a blog administrator.