"dan tetaplah memberi PERINGATAN, kerana sesungguhnya PERINGATAN itu
bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."-51:55

Respond Form ( I'm Independent Distributor Islam...)

Name:
Email Address:
Phone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Terengganu, Kelantan, Pahang
Sabah, Sarawak, Labuan
If I can help you to : Lose Jahiliah
Gain Ukhwah
Build Iman
Improve AlQuran
Healthy Mathurat
Feel Great With Islam
Earn extra Pahala

Click here to put a form like this on your site.

Thursday, July 8, 2010

IDenTiti.....

(cerita tentang diri sendiri)

nun di sudut bilik didalam sebuah rumah, terlihat seorang budak sedang asyik merenung diluar jendela.. matanya leka memerhatikan hujan2 yang turun untuk membasahi bumi, hatinya turut terhibur melihat burung2 terbang mencari tempat berteduh.. daun2 yang gugur ditiup angin kencang dan pokok bergoyang2.. udara segar yang menghembus kemukanya turut menyamankan suasana..

termenung sendiri... smbil hatinya turut mengagumi kebesaran yang maha esa.. setiap yang terjadi pasti punya sebabnya.. makanya dia tidak pernah melihat sesuatu hanya sekadar sebelahmata tapi melihat penuh dari sudut yang berbeza.. setiap perkara pasti ader hikmahnya..dan hikmah itu harus dicari bukan sekadar dinanti.., andai kesakitan menimpa tanpa dipinta itulah petanda penghapusan dosa..tapi andai hanya tahu mengeluh dan mencarut tidak semena-mena, nmpaknya dosa bertambah laa pula.., begitu banyak sekali hikmah yang diberi tapi jarang sekali kita bersyukur dengan kurniaan yang diberi..

budak nie sememangnya punya cita-cita yang tersendiri., ia tidak ingin menjadi kaya, tetapi harus menjadi kaya..dengan harta ia harapkan mampu menegakkan kalimah ilahi..,tidak hanya kecapi rasa selesa sendiri..,biarlah mampu memegang ekonomi kembali..
biarlah keinginan untuk membeli satu alam ini menjadi tunjang semangat dirinya.. lantaran bisnes menjadi minatnya kerna 9/10 rezeki pasti menjadi miliknya..

budak ini masih lagi termenung sendiri.., sememangnya dia suka akan suasana hujan.., ketenangan juga banyak diraih ketika ini.. kadang2 teringat kembali zaman sekolahnya.., mlihat banyak benda berlaku., mereka bercerita pasal botol2 , dan paling banyak sekali cerita pasal awek.. dan yang pasti juga, bagi aku awek tue bukan sekadar untuk berpegang tangan, pastu diusung kesini kesana, peluk sana peluk sini.. raba sana, sini juga..berapa banyak peluk daaa.., pastu terjadilah adegan2 sehingga terlihat hasil karya yang sangat malu untuk diketahui, tetapi nilai karya itu menjadi bahan hangat apabila diketahui media dan masyarakat.., kerna mereka sangat pelik bagaimana mngkin terlihat bayi2 bergelimpangan kesini sana, bergolek2 juga..erk!...

budak itu tahu itu sekadar jamuan nafsu yang tidak akan pernah berkekalan.. tapi kenapa mereka tidak mampu untuk membendungnya..oh! .. tapi kadang2 teringin juga ingin melakukan seperti mereka, benda best kan..saper tak suka.. tengok awek seksi jalan depan mata tergugat juga iman ini..oh!.. tapi memandangkan dunia nie bukan dia yang punya tapi yang maha esa yang punya.., jadi terpaksalah budak nie berlakon jadi baek.. dan cuba juga jadi pelakon yang terbaek juga,, punyai cita2 juga agar biarlah mendapat anugerah pelakon terbaek dan melayakkan dia untuk masuk ketempat yang diidam2kan ramai orang..

coretan ini sekadar puisi biasa, bukan untuk memperli kepada sesiapa, hanya peringatan buat diri sendiri juga, yang ingin sekali hidup sempurna tapi tak bermakna perlu kan harta satu dunia.. lagilah tak diperlulah bertukar awek sentiasa..cukuplah sekadar kekasih yang diatas sana…itulah dia cinta tertinggi dan tiada yang lain melainkannya..oh!

p/s:dunia itu ibarat perempuan tua yang disolek..okk oh!

0 comments: