"dan tetaplah memberi PERINGATAN, kerana sesungguhnya PERINGATAN itu
bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."-51:55

Respond Form ( I'm Independent Distributor Islam...)

Name:
Email Address:
Phone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Terengganu, Kelantan, Pahang
Sabah, Sarawak, Labuan
If I can help you to : Lose Jahiliah
Gain Ukhwah
Build Iman
Improve AlQuran
Healthy Mathurat
Feel Great With Islam
Earn extra Pahala

Click here to put a form like this on your site.

Wednesday, September 22, 2010

Maaf..! SayA sUdAH Ada IsTeRi...

(maaflah kalau aku lambat bagitau yang aku sudah ada isteri...)



Setiap kali cuti menjelang, semua pulang menuju kampung halaman masing2. Tidak kira la apa jua status anda. Seorang student mahupun engkau seorang pekerja, yang pasti juga tika mana engkau pulang ke halaman masing2, segala khabar berita saling di update bersama. Dari soalan umum sehinggalah soalan2 berbentuk peribadi. Belajar macam mana, ok ker tak ok. Kerja kat tempat baru dah boleh accept ker belum, duit belanja cukup ker tidak, cuti berapa lama dan macam2 lagi daa..

Tapi bagi aku tue semua hanyalah soalan umum sahaja. Bagi seorang bujang yang macam aku nie ada satu soalan yang aku tak boleh berkata apa. Soalan yang yang aku paling takut sekali apabila ada yang bertanya. Setiap kali soalan itu diajukan aku hanya mampu tersenyum sinis, tidak menganguk tak juga mengeleng. Aku tahu korang mesti tahu apa soalan tue...ya, soalan mengenai siapa awek aku?. Siapakah dia sebenarnya awek aku tue...

Bagi masyarakat skrang, bagi seseorang seperti aku seharunya sudah pasti tengah hangat bercinta. Andai kata aku mengatakan yang aku masih single pasti mereka tidak percaya, baik dari makcik2 aku, jiran tetangga dan lebih lagi rakan2 lama. Teringin aku nak bagitau kat diorang yang couple tue tak boleh disisi islam.. Namun apa kan daya, sudah pasti mereka tidak boleh menerimanya....(Untuk Mu..)

Jadi sebagai seorang yang ditarbiyah. Aku dah jumpa solusi bagi masalah aku tue. Selepas ini kalau mereka bertanya lagi, Aku akan berkata...

"SAYA MANA ADA AWEK...!!! ISTERI ADA LAAAAA"..



Dengan penuh hairan dan ajaibnya kerana mereka tidak pernah pon diberitahu mahupun dijemput ke walimah aku..terus sahaja akan bertanya...

"Wah..wah..! siapakah gerangannya yang bertuah tue?"


dengan penuh yakin aku menjawab......

Jeng..jeng..jeng...ISTERI SAYA IALAH...











----------------------------------------------------------------------------------------------


Beberapa rakan2 aku di facebook hari itu ada menegur aku.., "shahrul aku tengok sejak akhir2 nie kau asyik cerita pasal nikah jer..". Maaflah, aku memang sengaja berbuat demikian, kerana aku dalam usaha menangani gejala sosial yang semakin menular hingga ke urat2 sarat nie, perlu ada satu jalan alternatif. Aku tahu kalau aku cakap yang couple tue tak boleh pasti korang susah nak terima.., jadi aku mengalakkan korang untuk menikah walaupon di usia muda remaja ini. Biar korang nampak yang kahwin di usia korang ini bukan sesuatu yang pelik. Jadi, tugas aku hanyalah memprovoke korang dengan semangat untuk menikah awal..

Bila dah masuk cerita bab nikah nie, ada seorang kawan sebaya aku nie, bila masa sudah ditarbiyah dan mengetahui tentang couple maple nie. Tup..tup tahu2 jer dia dah nikah lepas cuti sem hari tue. Dia cakap, lepas nikah nie hati pon tenang jer.. makin ceria aku tengok dia. Lepas tue dia tarik plak isteri dia tue join tarbiyah.. Sebenar, banyak lagi cerita kawan2 aku yang lain yang lebih kurang sama. Tapi ini cerita yang latest dan dan lebih dekat dengan aku.




salingan.....




Pernah dulu ketika aku sedang membalas mesej dari seorang rakan(ikhwah). Tak pasal2 makcik aku ingat yang aku sedang main mesej dengan awek aku. Ada juga time aku ader program daurah yang memerlukan aku pulang sedikit lewat time cuti menyebabkan aku kena assume tinggal kat umah awek aku. Yang aku tak bleh blah plak lagi bila aku diassume oleh mak ayah serta makcik2 aku yang aku ada awek di melaka nie, sebabnya aku belajar ketika di matrik di melaka dan bila masuk U pun nak kat melaka juga. Diorang suruh aku masuk UTHM dekat sket, tapi aku tak nak. Hmm.. layan kan jer laa..




p/s:agak2 mereka boleh terima ker kalo aku cakap itu isteri aku..


p/s::aku harap bila dah sampai time isteri kedua tue, tak mengurangkan sedikit pon cinta aku pada isteri pertama nie.
p/s:kuata isteri aku masih ada 4 lagi ker erk..

14 comments:

diriku said...

he2..laki ada kuota byk..

Amin Baek said...

akh,ble mau ada isteri kedua tu??

jgn lupa jemput ana..hehe

.sYaFiQ. said...

haha..nice entry..
kalo dah ni bukan semakin tenang..
bahkan semakin kehadapan..(paham x?)
haha.....
bahagia sangat agaknye...
kawan antum 2 semakin ke depan x?

qila~ said...

suka isteri yg pertama tu~ smoga mndpt zaujah yg sme2 b'juang dlm medan ini,insyaAllah..

mir_ah said...

nice entry..=)
jgn pnohkan kuota krn nafsu tp pnohkan kuota krn ingin melindungi kaum hawa..=]

" perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji(pula),sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik, dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik(pula).mereka itu bersih dari apa yang dituduhkan orang. mereka memperoleh ampunan dan rezeki yang mulia(syurga)." surah an-nur, ayat 26..

salji89 said...

haha mcm kenal je ayat tu.

bagus2. hindari kapel. kawen je terus.

shahniz said...

diriku-byk2 pon tetap 4 jer kan..hoho

amin baek-tak tau laa bila, bisness pon lama tak gerak.. tgah kumpul duet sket2..

syafiq-haha..antm knl laa dia tue, kwn satu skolah gan antm gak dulu.. tapi dia tak declare lagi dia dah nikah.. so, pandai2 la yee korek rahsia kejayaan dia..
oh, agk kedepan sket.. hmpir nak 1 pat dah tue..hak..hak..

qila-inyaallah, mohon doa nya yer..

mir_ah-inyaallah, kuota tue akan dipenuhi mengikut kepentingan dakwah..

salji89- hehe.., kenal yerr.. buat2 tak kenal jer laa yee ayat tue..
kalo nak couple boleh tapi kena kahwin dulu..

.sYaFiQ. said...

pergh..nikah x info pon..huhu..
sampai hati ****
err akh..
kalo isteri pertama dakwah..so,tinggal kouta 3 lagi jela..
aiseh..hehe

shahniz said...

hehe..ramai lagi tak tau tu.. dia diam2 jer.. nasib baek zul yg bgtau aritue..hak..hak..
takper nanti walimah dia jemput laa tue kot..
hoho..takper tinggal 3, bukan guna pon kuota tue semua..

salji89 said...

haha copy paste ayat aku. bayar2.

shahniz said...

erk..! saya tak kerja lagi..
mcm mana nak byar..hak..hak..

salji89 said...

haha best debat2 isu sensitif ni.
byk lagi hujah tak kuar ni. kah kah!

shahniz said...

tak payah debat daa..
hari nie kuar isu2 panas.. esok dah ada orang jawab..tinggal tanya ustaz google jer.. hoho..

Saiful Bahari said...

ok2..t ak klik ads ko,ko klik ak nyer plak k.hahaha