"dan tetaplah memberi PERINGATAN, kerana sesungguhnya PERINGATAN itu
bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."-51:55

Respond Form ( I'm Independent Distributor Islam...)

Name:
Email Address:
Phone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Terengganu, Kelantan, Pahang
Sabah, Sarawak, Labuan
If I can help you to : Lose Jahiliah
Gain Ukhwah
Build Iman
Improve AlQuran
Healthy Mathurat
Feel Great With Islam
Earn extra Pahala

Click here to put a form like this on your site.

Tuesday, October 26, 2010

Exam oh Exam..!


Alhamdulillah, hari nie berakhir sudah kesebukkan aku. Tadi last presentation segala assignment. Kepala pon dah rasa ringgan sket. Kalau tak memang sebuk jer memanjang dok menyiapkan dan memikirkan macam mana nak buat assignment nie. Sekarang pula masa untuk tumpukan seratus peratus untuk exam pula..

Bercerita tentang exam nie, teringat plak aku tentang ayat quran nie..:

“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?

Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.”
(Surah al-Ankabut [29]:2-3)

kalau dilihat dari segi teks arabnya, Allah taala tidak menggunakan sekadar perkataan imtihan untuk kata ujian itu.. tapi mengunakan perkataan fa-ta-na, seolah-olah ujian yang dikenakan itu sangat berat seperti orang yang difitnah. Lantaran, kata fitnah juga berakar dari fa-ta-na.

Secara realitinya, dalam kehidupan seharian kita ini. Korang rasa part mana, tang mana, hok mano yang bila dipikir-pikir balek merupakkan ujian yang amat berat bagi korang. Adakah bila korang rasa tak dapat jawab exam walaupon dah stay up gila-gila merupakan ujian terbesar yang pernah korang rasa, atau makanan juadah puasa korang lesap dek telan kucing disebabkan kecuaian korang letak kat tempat terbuka, atau korang rasa ujian final sem nie la ujian terberat yang perna korang rasa. Haa..! pikir skrang...

Oh..! teringat juga aku masa time aku PDT kat matrik dulu, ada satu lagu yang sering kitorang nyanyi.. pasal hidup kat matrik nie memang betul berat. Ye laa takut tak dapat naek PST la katakan..huhu.. apa2 pown enjoy tetap enjoy time tue..haha..

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi
Biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... kan baik baik saja

Bila ketetapan tuhan
Sudah ditetapkan
Tetaplah sudah
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah

Relakanlah saja ini
Bahwa semua yang terbaik
Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang
-DEWA-

p/s:apa2 pon ujian yang korang tempuhi, ingatlah tuhan dan hadapinya dengan senyuman ok..! :-)