"dan tetaplah memberi PERINGATAN, kerana sesungguhnya PERINGATAN itu
bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."-51:55

Respond Form ( I'm Independent Distributor Islam...)

Name:
Email Address:
Phone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Terengganu, Kelantan, Pahang
Sabah, Sarawak, Labuan
If I can help you to : Lose Jahiliah
Gain Ukhwah
Build Iman
Improve AlQuran
Healthy Mathurat
Feel Great With Islam
Earn extra Pahala

Click here to put a form like this on your site.

Saturday, April 23, 2011

Kisah Seekor Nyom..

(Aku yang menulis untuk menghilangkan tension study kononnya…)




Nun di hujung bagunan, disebuah kedai makan yang penuh sesak. Kelibat manusia yang sentiasa keluar dan masuk silih berganti. Kedai makan Mok Su yang sememangnya menjadi destinasi bagi setiap warga student disekitar itu, mungkin kerana harganya murah bersesuailah dengan ekonomi seorang student.


Dari jauh kelihatan dua orang lelaki menuju ke kedai Mok Su. Lalu mereka mengambil seat dan berborak-borak kosong. Seorang waiter datang lalu mencatit order dan berlalu ke dapur.


Selang beberapa minit, waiter yang tadinya mencatit order datang membawa dua gelas teh ais dan dua nasi goreng ayam. Bau aroma nasi goreng ayam yang sungguh menyedapkan membuatkan sesiapa sahaja yang menghidunya pasti menjadi tidak keruan.


Dengan penuh selera mereka menjamah makanan itu. Owh..! tidak lupa juga membaca doa sebelum makan, kalau tidak nanti tak berkat.


Dalam kegelapan malam itu, kelihatan seekor makhluk berkaki 4 menghala ke arah kedai makan Mok Su dan terus singgah di meja dua lelaki tadi. Barangkali kerana terlalu lapar, makhluk itu tanpa segan silu meminta simpati agar diberi barang secuit dua untuk merasa nikmatnya memakan ayam.


Sesekali terdengar suara makhluk itu meminta dengar penuh rendah hati.. “Miawww..miawww..,” berulang-ulang kali dia bersuara agar rayuannya di ambil peduli. Kadang-kadang ia bergesel-gesel bulunya pada kaki mereka. Juga berbekalkan muka seposen makhluk itu meletakkan harapan tinggi mudah-mudahan dapat juga ia menumpang nikmat pemberian tuhan itu.


Akhirnya, pujuk rayunya membuahkan hasil. Lelaki tadi mencampaknya sedikit ayam ke bawah meja. Mungkin juga kerana sudah bosan melayan kerenah makhluk itu mereka lantas memberikan sedikit simpati.


Makhluk yang sedari tadi nya sangatlah lapar lalu mengejarnya habuannya. Apabila sampai kepada benda yang bakal menjadi makanannya, ia hampir-hampir sahaja ia menangis. Terguris hatinya. Luluh juga jiwanya. Harapannya hancur, disangkanya meminta paha dapatlah betis. Tapi tulang yang diberinya. Andai tulang dibaluti barang sedikit daging, mungkin boleh dimaafkan. Tetapi ini tulang sudah togel isinya, bahkan dibaluti dengan air liur lelaki itu sahaja.


Dek kerana sudah fed up dengan perangai lelaki itu. Tidak semena-mena makhluk itu lantas terus berubah menjadi aneh, bulunya meremang-remang, nafasnya tidak lagi teratur.. lantas dengan lancang berkata..



“Cilakak lu orang..!!, ingat aku nie JIN ker nak makan tulang..”



Terperanjat la dua orang lelaki tadi. Masakan makhluk ini boleh berkata-kata demikian. Tetapi kelihatannya dua lelaki ini buat donno selepas itu. Masih cool and steady. Makhluk itu lalu bengang dan terus melempang sekor-sekor lelaki tadi. Mereka jatuh terjelupuk ketanah lalu berubah menjadi otomen. Ketakutan punya pasal, mereka cepat-cepat terbang dan balek ke planet dan berjumpa dengan minah senget untuk melaporkan akan keganasan makhluk tadi.



kisah seekor kucing,nyom,haiwan peliharaan



Malangnya, itu semua imaginasi aku. Mana mungkin seekor makhluk bernama kucing@nyom boleh berkata-kata. Cerita ini pun dah hampir menjadi tahyol kerana kesengalan aku.. Jadi baik aku tutup cepat sebelum lebih melarat-larat kesengalan aku nie. Sekian..


Salingan sedikit,


korang pernah dengar hadis kan pasal seorang pelacur yang diampuni dosanya atas asbab memberi minum anjing. So, korang jangan lah meremehkan hatta satu binatang kelaparan yang meminta pada korang. Tapi kalau seekor nyamuk yang kelaparan darah meminta daripada korang. Korang tampor jer nyamuk tue, kalau boleh pakai ridsert lagi bagus. "Hapuskan Nyamuk, Cegah Denggi..".


p/s: cerita ini aku harap korang paham la apa aku nak sampaikan.


p/s: erh, korang tau ker nyom tue nama lain bagi kucing..?


p/s: cerita ini pasal apa boleh jadi tahyol diakhirnya kerana tiba-tiba plak aku teringat satu lagu nie masa aku kecik-kecik dulu.. korang boleh tgok kat ruangan komen..