"dan tetaplah memberi PERINGATAN, kerana sesungguhnya PERINGATAN itu
bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."-51:55

Respond Form ( I'm Independent Distributor Islam...)

Name:
Email Address:
Phone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Terengganu, Kelantan, Pahang
Sabah, Sarawak, Labuan
If I can help you to : Lose Jahiliah
Gain Ukhwah
Build Iman
Improve AlQuran
Healthy Mathurat
Feel Great With Islam
Earn extra Pahala

Click here to put a form like this on your site.

Monday, February 25, 2013

Sedang Mencari Jodoh..


Suatu malam yang dingin. Disaat bintang-bintang cuba bersinar disebalik timbunan awan yang gelap. Terlihat seakan cuba untuk menonjolkan diri agar terlihat gah di mata sang pencari. Ia ingin sekali akan dirinya dihargai, dihayati, dimengerti dan ingin terus berbakti dengan sinaran yang bakal membuatkan insan lupa akan pekatnya kegelapan malam. Sayangnya, dalam berjuta bintang yang kian menyerlah, hanya satu sahaja yang direnungi, tak semua mampu memiliki. 
mencari jodoh bintang
                                       Akhirnya taik bintang juga yang menarik perhatian..

Okey cukuplah tue aku punya pembuka kata. Rasanya itu pon mungkin dah cukup untuk mengambarkan entry yang aku nak goreng nie. Tapi bagi mereka yang kurang puitis nya mungkin tidak dapat memahami maksud tersirat disitu, oh!

Al kisah yang hendak diceritakan, ketika cuti sem baru2 ini. Aku mendapat satu sms dari kenalan lama. Lama tue tak laa lama sangat. Adalah dalam 1sem tak pernah bersua muka sudah. Macam mana aku boleh kenal dengan muslimat ini, masa tu aku buat part time jadi urus setia untuk program tahfiz al-quran. Bagi orang-orang tertentu, tahu lah mereka term muslimat itu datang dari kapal mana.

Sms itu agak berat bunyi, dan besar juga harapannya. Dipendekkan mesejnya, dia meminta aku mencarikan calon suami buat dirinya. Adoyai, terkedu juga aku membaca hajatnya tue.

Setiap kapal ada baitul muslim nya yang tersendiri. Yang pasti setiap baitul muslim juga, aku yakin mengalami masalah yang hampir sama. Yang menghantar resume tahulah apa masalahnya. Aku pon tak berapa nak minat cerita pasal baitul muslim nie kat sini.

Jadi aku disini hanya sekadar cuba untuk menolong, bagi sesiapa yang masih mencari calon isteri boleh lah bertaaruf dengan beliau. Beliau nie aku ingat bawah umor dari aku. Berkerja sebagai ustazah aku rasa. Kalau nak kenal just pm jer kat facebook aku. Nanti aku bagi la alamat facebook beliau dan no tepon kalau tuan empunya mengizinkan.

Rakan-rakan aku ramai jer yang bujang, tapi masih belajar. So tak sesuai nak di rekemenkan.




tambahan………………………………………..




Jika ada pembaca blog aku yang masih mencari calon suami, Disini aku sekadar memberi sedikit panduan.
1- Tiada Istilah perigi mencari timba di dalam islam. Jika anda berkenan pada seseorang cuba lah sampaikan hasrat hati anda kepada beliau. Probability akan menjadi 50% ditolak atau 50% diterima. Jika anda tidak mencuba langsung, probability di tolak telah menjadi 100%. 
Lelaki zaman sekarang ini ada yang jenis pemalu. Mereka kadang lebih suka jika ada perempuan yang mendekati mereka dahulu. Oh! kawan aku banyak juga jenis yang macam ini.
2- Jika anda memang tiada calon juga, minta lah kepada kenalan-kenalan anda yang  baik untuk tolong carikan. Kalau ada kenal dengan ustaz/ah yang anda percaya, minta lah beliau untuk carikan.
3- Persiapkan diri anda untuk bermadu. Mungkin jodoh anda dengan lelaki orang. 
Jika ada wanita yang sudah berkahwin disini yang mana suami nya seorang yang soleh, adil dan berkemampuan. Janganlah segan-segan untuk meminta suami anda mencari madu. Kerana Madu itu manis dan sangat berkhasiat. Percayalah. 
4- Terpulang pada korang nak buat macam mana…….

Yang penting korang
DOA + USAHA + IKHTIAR + TAWAKAL = SUCCESS (dapat kawen)

akhir kata, aku menutup entry ini dengan satu hadis riwayat Bukhari Muslim dari Ibnu Mas’ud R.A., dikhabarkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:
“Sesungguhnya seseorang kamu dihimpunkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari, kemudian dijadikan segumpal darah seumpamanya, kemudian dijadikan seketul daging seumpamanya, kemudian Allah mengutuskan seorang Malaikat untuk menulis empat kalimah dan diarahkan agar menulis- amalannya, ajalnya, rezekinya dan untung jahat atau untung baik, kemudian ditiupkan rohnya…”.

p/s: Entry diatas ditulis untuk mereka yang sedang mencari calon suami, bukan mencari calon couple.. Harap Maklong..!!